У селі Сваловичі, у місці злиття річок Стохід і Прип’ять, де, як кажуть, завмерла історія, тривають зйомки українсько-чеського фільму «Пофарбоване пташеня». 


Це екранізація однойменного світового бестселера польсько-американського письменника Єжи Косинського. Головний герой — маленький єврейський хлопчик, який залишається без батьків і родичів десь посеред Східної Європи 1943 року. Крокуючи із села в село, він бореться з обставинами за своє життя. У фільмі разом із головним героєм, роль якого виконує 9-річний чех Петер Котляр, задіяні і голлівудські зірки Стеллан Скарcгорд («Пірати Карибського моря»), Удо Кір («Армагеддон», «Блейд»), Харві Кейтель («Скажені пси»). Автор сценарію і режисер — Вацлав Маргоул, українські продюсери — Ігор Савиченко і Роман Климпуш. У масовці задіяні місцеві жителі.

Вибір місцевості для зйомок не випадковий. Адже Сваловичі схожі на музей під відкритим небом, такий собі поліський варіант київського Пирогова. Тут збереглися дерев’яні хати під соломою, криниці з журавлями, старовинні клуні з очерету. Тож, напевно, кіношники сюди приїздитимуть ще не раз.


Волинська область.