За березень експорт вітчизняного цукру ледь перевищив 89 тисяч тонн. Це на 27% менше, ніж було у лютому, інформують у галузевій асоціації «Укрцукор». Нагадаємо, що торік наші виробники експортували 442,7 тисячі тонн солодкого піску на 215,9 мільйона доларів. Звісно, це не рекордні 3 млн. тонн, які Україна постачала за межі держави у перші роки незалежності. І все ж...

У нинішньому списку найбільших покупців — Кот-д’Івуар, Судан, М’янма і Того. Незважаючи на підписання Україною угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС, Євросоюз український цукор цікавить мало, адже у них вистачає свого.

Березневий спад експорту фахівці пояснюють скороченням кількості «зайвого» солодкого піску на внутрішньому ринку, а ціни тут і так високі. З одного боку, у роздробі цей стратегічний для господинь продукт уже перевищив 20 гривень за кілограм, відтак вигідніше його реалізувати тут, ніж возити по світах. А з другого, сезон переробки закінчився на початку січня, до нового — ще півроку, надлишок виробники «прилаштували» за кордон. Тож тепер великі компанії, які сконцентрували у своїх руках значні обсяги цього товару, можуть диктувати умови, зміцнювати ціни у намаганні продати його українцям якомога дорожче. Подальше зростання вартості у магазинах стримує тепер лише низька купівельна спроможність громадян.

У підсумку така ситуація робить солодку справу прибутковою. За прогнозами «Укрцукру», площі під буряками цьогоріч зростуть щонайменше на 12%, до 330-350 тис. га. Так, у масштабах країни їх вже посіяно на понад 130 тис. га. Зокрема, на Вінниччині — 33 тис. га із запланованих 55 тисяч.

Валерій ДРУЖЕНКО.