Обіцяють, що і для пенсіонерів нарешті «зійде сонце».

Всі вимоги — в одному законопроекті.

Економічне зростання... стане очевидним?


Давайте без зайвого ажіотажу готуватися до неминучого і, хочеться вірити, приємного, бо, за словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана під час години уряду в Верховній Раді, «це — як сходить сонце»!  Але... є кілька «але», і прем’єр заходився розкладати їх по поличках.


«Пенсійна система... несправедлива: 85% українських пенсіонерів отримують пенсію на рівні мінімальної... маємо змінити цю систему, щоб досягти трьох параметрів», — сказав він, хоч те саме вже чуло не одне покоління українців...


...Перше. «...Система повинна стати врешті-решт справедливою. І тут треба брати до уваги страховий стаж... Із цим треба згодитися... як із тим, що... сходить сонце», — пояснив прем’єр. Далося йому те сонце! Друге.

«...Тотальний дефіцит Пенсійного фонду — більше 140 мільярдів. Це означає... вирішити питання дефіциту», — заявив В. Гройсман. «І питання номер три... інші заходи, які дозволять побудувати справедливу бездефіцитну систему, уряд зробить перерахунок пенсій, достатньо суттєвий. І ми зможемо з 1 жовтня 2017 року підвищити пенсії».


Міністр соціальної політики Андрій Рева також запевнив, що загальний пенсійний вік для чоловіків і жінок становитиме 60 років. За словами міністра, Кабміну вдалося навіть переконати Міжнародний валютний фонд у недоцільності підвищення пенсійного віку для чоловіків до 63 років. «Ми вважали це неприйнятним... і запропонували інший варіант вирішення...» Який саме варіант, ні Прем’єр-міністр, ні міністр соціальної політики — затялися — не кажуть. А ми ж, знаючи наших урядників, думаємо, що ніякого секретного варіанта поки що просто не існує в природі, інакше роздзвонили б...


Тим часом експерти в один голос переконують: за час, який лишився, можна хіба що збалансувати напрацьоване раніше. Тобто реформувати тільки перший — солідарний — рівень пенсійного забезпечення. Та й економію в секторі солідарного пенсійного забезпечення навряд чи можна вважати реформою, кажуть вони.


Слідом за колегами не втримався від гучних заяв і віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, обіцяючи, що 1 травня відбудеться перше підвищення прожиткового мінімуму та мінімального розміру пенсій. Так і сказав. Цитуємо.


«У Державному бюджеті України на 2017 рік зафіксоване підвищення прожиткового мінімуму і мінімального розміру пенсій двічі протягом року — 1 травня 2017 року і 1 грудня 2017 року. Тобто для 8 млн. пенсіонерів, розмір пенсійних виплат яких залежить від мінімальної пенсії, зросте щонайменше на 10%. 


За словами Павла Розенка, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (мінімальна пенсія) з 1 травня 2017 року становитиме 1312 грн., а з 1 грудня —  1373 грн.


Що тут коментувати? Спадають на думку оптимістичні прогнози Володимира Гройсмана, мовляв, після впровадження всіх реформ економічне зростання стане очевидним. А ціна тому зростанню трохи більше двох доларів.

Саме вистачить на кільце недорогої копченої ковбаси сумнівної якості.


Підсумовував Віктор БОНДАР.