Триметрове полотнище, зшите з прапорів двох держав — України і Литви, волонтери з Вінниці вручать Далі Грибаускайте. Зустріч заплановано на 11 годину 13 квітня у Вільнюсі. Для великого друга нашої країни везуть також хвилюючий документ.

 

Автограф залишає Герой України Василь Божко.

 

Історія з прапором розпочалася торік після щирого вітання глави Литовської держави українців з Великоднім святом. Окремим реченням ішлося про тих, хто на передовій. Бійці по-особливому сприйняли слова політика.

— Саме тоді з’явилася ідея зробити цій сміливій жінці подарунок від українських військових і волонтерів, — розповів «Голосу України» керівник Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Анатолій Слівінський. — Замовили в Києві спеціальне полотнище і майже рік возили його з собою на передову. Брали щоразу, коли доставляли бійцям допомогу.

За словами співрозмовника, перший автограф було зроблено 25 квітня 2016-го. Відтоді десятки бійців із різних підрозділів, здебільшого в гарячих точках, висловлювали свої побажання. Серед них і напис, зроблений командиром роти 92-ї окремої механізованої бригади житомирянином Василем Божком, удостоєним звання Героя України. Він — легенда сьогодення. У бою під Дебальцевим, тоді ще на посаді взводного, помінявся місцями з оператором-навідником танкового екіпажу. Молодий офіцер підбив три російські Т-72.

Волонтер Валентина Вельган повідомила, що матері з ГО «Гармонія» благали їх передати пані Грибаускайте список полонених синів. «Ці жіночки казали, що надзвичайно довіряють мужній Далі. Сподіваються, можливо, їй вдасться зрушити справу обміну полоненими з мертвої точки», — пояснює волонтер.

— Нам постійно телефонують з обох посольств — Литви в Україні і України в Литві, — наголошує Анатолій Слівінський. — Уточнюють подробиці зустрічі. Кажуть, приємно здивовані, що глава прибалтійської держави виділила у своєму щільному робочому графіку цілу годину на зустріч з волонтерами з Вінниці.

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано Анатолієм СЛІВІНСЬКИМ.

Вінниця.