Засідання Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення закрилося зі скандалом, щойно розпочавшись. На комітет було винесено низку законопроектів, у тому числі й проект Трудового кодексу (друге читання), який і став предметом розбрату.

 

Участь у засіданні взяла Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка доповідала одразу дві антидискримінаційні поправки — 56-ту та 57-му до ст. 3 «Недопущення дискримінації у сфері праці».


«Ідеться про міжнародні зобов’язання України, взяті ще 10 років тому, коли ми підписали план дій щодо візової лібералізації. Цей план мав чотири важливі блоки без виконання яких, Україна не змогла б отримати безвізовий режим. Серед цих блоків було й питання дискримінації. Ми виконали всі ці блоки, які у свою чергу розділялися на 144 зобов’язання», — наголосила вона.


У них, повідомила політик, Україна зобов’язалася доєднатися до директиви Ради ЄС № 2078 ЄС від 27.11.2000 р., що встановлює загальну систему рівного ставлення у сфері зайнятості та професійної діяльності. «Тому ці поправки — це не позиція окремого депутата, а саме те зобов’язання, яке взяла на себе держава Україна», — сказала вона.


І. Геращенко нагадала, що протягом 10 років ЄС робив свої звіти стосовно виконання нашою країною зобов’язань. У питанні дискримінації їх було лише шість і лише два останні — позитивні. У шостому, зокрема, схвально оцінювались внесені парламентом і підписані Президентом зміни до чинного трудового законодавства, в яких явно забороняється дискримінація. Ці зміни було ухвалено ще два роки тому.


«Якщо не хочемо зірвати безвізовий режим, бо РЄ не підпише голосування парламенту, ми не повинні демонструвати безвідповідальність», — зауважила І. Геращенко і додала, що новий Трудовий кодекс має гарантувати таку само заборону.


Вона нагадала, що минулого тижня Європарламент ухвалив безвізовий режим, і «якщо хтось вважає, що можна перехитрити ЄС, не прийнявши цю поправку, або проголосувати після надання Україні безвізу, то він помиляється. Європейський парламент ухвалив дуже чіткі параметри щодо процедури зупинення безвізового режиму для тих країн, які не дотримуються тих чи інших положень». Тож, звертаючись до присутніх, політик зауважила: «Перед нами стоїть величезна відповідальність перед нашими європейськими партнерами, тому ми не можемо продемонструвати безвідповідальність» і додала: «Ця поправка просто стилістично підтверджує в новому кодексі те, що вже є у старому, який діє вже два роки».


Однак спроба голови комітету Людмили Денісової поставити на голосування першу ж поправку спричинила справжній скандал. Частина присутніх звинуватила головуючу в порушенні процедури розгляду поправки, адже на попередньому засіданні комітету вже було підтримано зміни до третьої статті. Решта — представники громадськості, незалежних профспілок та ЛБГТ-спільноти — обурилися тим, що їм не дали можливості висловити свою позицію. А народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Левченко звинуватив голову комітету у «проштовхуванні рабовласницького Трудового кодексу на користь олігархів». Активісти тим часом розгорнули в залі плакат:

«Трудові права потрібні не лише геям. Хоча і їм теж», а також «Я вже схвалив Трудовий кодекс і забув про профспілки». До того ж останній тримав чоловік у масці, яка нагадувала обличчя Путіна.


Через галас та обопільні звинувачення Л. Денісова закрила засідання. У коментарі журналістам вона зауважила, що кожен депутат, відповідно до Регламенту, має право поставити на підтвердження будь-яку поправку в сесійній залі під час розгляду законопроекту. Якщо вона набере 226 голосів, то буде проголосована. Щодо подій під час засідання вона сказала: «Нам не дали проголосувати за поправку, але комітет може зібратися будь-де і буде збиратись». Звинувачення Ю. Левченка в діях на користь олігархів, голова комітету відкинула.


Водночас екс-народний депутат, голова Конфедерації незалежних профспілок Михайло Волинець у коментарі «Голосу України» назвав проект Трудового кодексу рабським. «Там передбачено, зокрема, що людина не зможе пройти медкомісію, можливість звільнювати цілі колективи, беручи натомість на роботу інші на меншу зарплату. Там повне безправ’я. Загальний такий бардак призводить до того, що люди не поважають владу. І це найгірше, що може бути», — сказав він. За його словами, якби було оприлюднено текст кодексу до другого читання, його б уже відправили на експертизу до Міжнародної організації праці. Наразі це зробити неможливо, адже текст документа на сайті комітету відсутній.

ПОЗИЦІЯ

Михайло ВОЛИНЕЦЬ, голова Конфедерації незалежних профспілок:


«Під приводом вимоги Європейського Союзу намагаються кулуарно ухвалити документ. Проте ЄС не вимагає робити з людей рабів. ЄС пропонував внести антидискримінаційну поправку, і вона діє вже два роки».