Сто шістдесят дев’ять юних талантів з’їхалися цього року до Чернігова на Всеукраїнську учнівську олімпіаду з математики. Кіровоградщину представляли чотири школярі з Кропивницького, Долинської та два — з Олександрії.

 

Фото надано автором.

Один із них — учень НВК «Олександрійський колегіум — спеціалізована школа» десятикласник Олександр Балашов (на знімку) — свій шлях до ІV (заключного) етапу олімпіади розпочав з перемоги у рідному місті. Потім посів перше місце на ІІІ (обласному) етапі. У Чернігові за результатами виконаних завдань з-поміж майже сорока учасників своєї вікової групи він випередив однолітків з восьми інших областей. Крім того, отримав найбільшу кількість балів серед своїх земляків з Кіровоградщини.


Як розповідає вчитель математики Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу гімназії-інтернату — школи мистецтв Ольга Долінко, юнак дуже ерудований, здібний і вихований. Участь в інтелектуальних змаганнях з математики додала йому більшої впевненості у своїх знаннях та підсилила любов до цієї науки. Олександр каже, що це його маленький крок до успіху. Попереду — робота над собою, щоб наступного року досягти більших результатів.


Любов до математики — не єдине, що вирізняє Олександра серед його однолітків. Хлопець — активний учасник Малої академії наук, призер І (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт членів МАН України в секції «Технологічні процеси та перспективні технології». Можливо, такий поштовх до засвоєння знань та ведення наукової роботи йому дали шахи, які він досконало опанував у шість років. Хлопець має здібності і до мистецтва — торік закінчив з похвальним листом Олександрійську музичну школу.


Своє майбутнє юнак планує пов’язати з програмуванням і переконаний, що його знання і здобута професія допоможуть Україні розвиватися і ставати сильнішою.


За свої досягнення в олімпіаді Олександр дякує передусім своєму вчителю з математики, заслуженому педагогу України Олегу Зеленяку. Він — автор кількох книжок, кандидат педагогічних наук, лауреат обласної премії ім. В. Сухомлинського, відзначений Грамотою Верховної Ради України. Також юнак вдячний групі педагогів, які протягом тижня готували хлопців до Всеукраїнської олімпіади за індивідуальною програмою. Це викладачі педуніверситету ім. В. Винниченка, кандидати фізико-математичних наук — Олег Макарчук та Людмила Ізюмченко, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України Олексій Вороний.