Херсонці дивуються феномену: у пониззі Дніпра побільшало охоронців річкових багатств, а на ринках чомусь повнісінько свіжої риби, ловити яку начебто суворо заборонено. У рейди на природні водойми краю нині виходить не тільки рибінспекція та водна поліція, а й прикордонники, громадські помічники та ще й охорона нещодавнього створеного Національного природного парку «Нижньодніпровський».


Прокуратура області хвацько рапортує про одинадцять кримінальних проваджень, шістсот метрів вилучених сіток, риби та креветок на півмільйона гривень. Не відстають прикордонники: вони повідомили, що на узбережжі Чорного моря затримали двох мешканців області із партією риби та «червонокнижного» трав’яного краба на фантастичну суму у 23,9 мільйона гривень.


Але при цьому просто на вулицях обласного центру цього ж трав’яного краба у свіжому вигляді (як тільки довезти спромоглися?) продають «з асфальту» по 65—80 гривень за кілограм — удвічі дешевше, ніж штучно вирощених прісноводних раків. Вільно можна придбати карася з ікрою по 25—30 грн. за кіло, коропа по 45—55, окуня по 20—30, щуку по 40, товстолоба по 50—60 гривень. Найдорожчий судак — майже сто гривень за кг.

Днями з’явилася на прилавках і свіжесенька чорноморська камбала-калкан — по 185 гривень за кіло (на знімку).

 


Продавці стверджують, що риба або «зі старих запасів», або «її виловили у рибогосподарстві». Але це лише побрехеньки для заспокоєння совісті покупців. Зі старих запасів не може бути риби, яка часто ще дихає. А в рибогосподарствах вилову навесні, як правило, не ведуть. Тож рейди захисникам природи треба вести не тільки по річках та озерах. А й по ринках, аби відстежувати шлях браконьєрських уловів у роздрібну мережу, персоналії оптових перекупників та способи «відмивання» нелегальних доходів.

Херсон.

Факт 

Зниження вартості риби на 7,1% офіційно підтверджує і Головне управління статистики в Херсонській області.

Цитата

«Про наявність у продажу «червонокнижного» краба та свіжої риби під час дії нерестової заборони нам уже відомо, — каже начальник Державної екологічної інспекції Херсонщини Устин Мальцев. — Починаємо щоденні перевірки ринків, причому не тільки у Херсоні, а й по прибережних районах. Рибу продають за «лівими» документами, тож перевірки стосуватимуться й приватних фірм, що їх видають. За участю СБУ намагатимемося встановлювати й посадовців, котрі «кришують» цей нелегальний бізнес».


Фото автора.