«Те, що відбувається, — це божевілля, хоч куди ви подивитеся: на Близький Схід чи на Україну — всюди є проблеми, дуже багато проблем. Та зрештою ми позбудемося більшості з цих проблем і не будемо боятися нікого.

Ось так повинно бути», — заявив президент США Дональд Трамп під час спільної прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, відповідаючи на запитання про те, чи варто країнам Європи боятися ескалації напруженості в регіоні з боку Росії. Стенограму цієї прес-конференції розміщено на сайті Білого дому.

 

Нові умови змушують до пошуку нових рішень. «Ми не повинні застрягати у застарілому мисленні, яке має так багато людей, а застосовувати нові рішення для відповіді на нові умови по всьому світу», — сказав Дональд Трамп і сам себе виправив: «Я казав, що він (блок НАТО — Ред.) застарілий. Він більше не є застарілим».


Цей тиждень був багатий на запитання і, як це не дивно, на відповіді. Хоча деякі питання ставилися як риторичні. А деякі — звучали як ультиматуми. В переговорному процесі США та Росії в один клубок зав’язалися дві війни: яку розпочала РФ і яку розпалює, прикриваючи та озброюючи близькосхідного диктатора. Україна та Сирія  стали головними темами перемовин та дискусій у Москві, яку вперше відвідав новий держсекретар США Рекс Тіллерсон, Італії, де збиралися міністри закордонних справ «Великої сімки», Вашингтоні, де обговорювали майбутнє НАТО...


Держсекретар США Рекс Тіллерсон перед відльотом до Москви поставив риторичне запитання: «Чому американські платники податків повинні турбуватися про Україну?», яке адресував своїм колегам з «Великої сімки». Але відповіді отримав не тільки від  французького міністра Жана-Марка Еро, а й з Вашингтона та Москви. Одні відповіді  досягли вух платників податків, інші — залишилися за кадром.


Одними з перших відповіли американські конгресмени, що об’єдналися в групу підтримки України. Співголови групи, республіканці Енді Гарріс і Брайан Фіцпатрік та демократи Марсі Каптур і Сандер Левін, зауважили в спеціальній заяві, що глибоко стурбовані запитанням держсекретаря «Чому американські платники податків повинні бути зацікавлені в Україні?» «Цілком очевидно, що вільна та демократична Україна, вільна від російської агресії, відповідає безпековим інтересам США». «Украй важливо, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч з народом України, який неодноразово продемонстрував спільні цінності суверенітету, прав людини і верховенства закону», — йдеться в заяві, повідомляє «Голос Америки».


Президент впливового аналітичного центру США Councіl on Foreіgn Relatіons, Річард Гаас озвучив на свої сторінці у Twіtter одразу кілька причин, через які американським платникам податків має бути небайдужа Україна.

«1). Бо американські інтереси та національна безпека перебуватимуть під загрозою у світі, де кордони можуть змінюватись військовою силою. 2). Бо не можна дозволяти Росії повірити в те, що вона може безкарно використовувати військову силу. 3). Бо Україна відмовилась від ядерної зброї, і ми не хочемо, щоб після дій Росії стосовно України у світі почали думати, що саме ядерна зброя може забезпечити безпеку. 4). Бо ми надали безпекові гарантії Україні, і ми не хочемо, щоб наше слово ставилось під сумнів нашими друзями чи ворогами», цитує «Голос Америки».


Безумовно, під час переговорів у Москві Рекс Тіллерсон також отримав відповідь на своє запитання, хоча деталі перемовин журналістам і не повідомили. Проте заява, зроблена ним під час спільного з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим брифінгу, безперечно, свідчить, що Тіллерсон почув позицію РФ, і висновки зроблено: «Поки не буде досягнуто повне виконання Мінських угод, ситуація в Україні буде перешкодою для покращення відносин США та Росії». А «Росія може сприяти процесу їх виконання шляхом деескалації насилля, та якщо вживатиме заходів для того, щоб сепаратисти відвели свої війська та важкі озброєння і надали можливість спостерігачам ОБСЄ здійснювати свою місію», — зазначив Тіллерсон. У перекладі з дипломатичної мови це означає, що поки Росія не припинить агресію проти України, хороших відносин між Вашингтоном та Москвою не буде. А про їх нинішній стан висловився уже Лавров, зазначивши, що нині відносини між державами — на найнижчому рівні.


Проте у Вашингтоні головною метою візиту Тіллерсона до Москви все ж називали намір США переконати Росію відмовитися від підтримки сирійського президента Башара Асада. Саме запитання-вибір: чи готова РФ приєднатися до країн, які хочуть створити для Сирії стабільне майбутнє, чи залишатиметься в іншому таборі, підтримуючи диктатора, що використовує хімічну зброю проти населення, у Кремлі сприйняли як ультиматум. І відповіли, як зуміли. РФ знову заблокувала резолюцію Ради Безпеки щодо Сирії. При цьому заступник постійного представника РФ в ООН Володимир Сафронков дозволив собі у виступі відверте хамство і «тикання» на адресу представника Великої Британії Меттью Райкрофта. «Ви злякалися, сон втратили, що ми будемо співпрацювати зі Сполученими Штатами. Ви цього боїтеся. Усе робите для того, щоб цю взаємодію було підірвано.

Подивися на мене! Очей не відводь! Чого ти очі відводиш?» — сказав той британському постпреду. А що текст хамського тексту Сафронков читав з аркуша, можна припустити, що ці слова було узгоджено, а отже, російське хамство також можна вважати відповіддю Москви на запитання: який бік вона обирає?