Скоро кожен споживач зможе самостійно впливати на вартість опалення, якщо буде прийнятий законопроект про обов'язковість комерційного обліку тепла та води. Про це заявили народні депутати та експерти Реанімаційного пакета реформ на прес-брифінгу "Уроки опалювального сезону: зима без обліку енергії".

 

"Там, де не було лічильників тепла, цієї зими люди переплатили за опалення майже на чверть більше за тих, хто обліковував отриману енергію. Адже в тарифі на опалення ще з радянських часів закладено більшу норму споживання тепла, ніж постачається фактично. А ще до 36% енергії втрачається в теплотрасах", -- зазначив експерт Реанімаційного пакета реформ Андрій Желєзний.

 

На думку фахівців, розв'язати цю проблему системно можна лише ухваленням відповідного закону про обов'язковість комерційного обліку комунальних послуг, що так і не був розглянутий упродовж опалюваного сезону.

 

"До мене звертаються люди з простим питанням -- як нам нарахували плату за опалення в будинку та чи вона є справедливою, -- зазначає заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак та додає:

 

-- А як рахунок у квитанції може бути справедливим, якщо невідомо, скільки насправді спожито тепла? Тому першим кроком в реформі житлово-комунального господарства є облік енергії та прозорість витрат на опалення".

 

Законопроект № 4901 "Про комерційний облік комунальних послуг" врегульовує проблему оснащеності лічильниками всіх будинків з централізованим опаленням та водопостачанням до жовтня 2018 року. Окрім показань лічильників, в квитанціях за комунальні послуги постачальники повідомлятимуть мешканцям дані про історію їхнього споживання та рекомендації з підвищення енергоефективності.

 

Вл. інф.

 

Голос України