Робот керує інвалідним візком, служить "сторожем" на об'єкті, за три хвилини знаходить у космосі супутник і встановлює інтернет-зв'язок у місцях відсутності зони мобільного покриття... Названі розумні прилади виготовлені лабораторією робототехніки у Вінниці. Поєднувати реальний і віртуальний світ фахівцям лабораторії допомагає досвід, набутий у Кремнієвій долині США. З керівником колективу Сергієм Агєєвим спілкувався "Голос України".

 

На знімках:

 

Сергій Агєєв демонструє антену,
що здатна забезпечити інтернет-зв'язок
у будь-якій точці Європи

 

-- Ми робимо тільки те, що потрібно людям. -- Це американський підхід у формуванні інновації. Американці спершу визначаються, що потрібно споживачу, за що він готовий платити гроші, а тоді вже працюють над продуктом.

 

За словами співрозмовника, розробка приладів для керування на відстані реальними об'єктами, над чим працюють у лабораторії, -- це світовий тренд. Пан Агєєв наголошує: після революції смартфонів настала революція розумних речей, які керуються з допомогою тих само смартфонів. Створена три роки тому лабораторія, що має назву Мobilis, уже представила декілька власних продуктів, що вкрай потрібні людям. Щоправда, вони базуються частково на попередніх напрацюваннях фахівців.

 

"Слухняний" візок

 

В офісі громадської організації для людей з фізичними вадами "Гармонія" фахівці компанії представили "слухняний" інвалідний візок. Телефон використовується як пульт дистанційного керування. Візок можна "викликати" у потрібне місце чи відправити назад. Таку команду він виконує на відстані до десяти метрів. Мобільний додаток сигналізує також про ємність заряду акумуляторів візка, а також про можливі збої у роботі, щоб завчасно їх усунути.

 

Першим випробував новинку член ГО "Гармонія" Гоша Молодзяновський. За його словами, з таким обладнанням не потрібно кликати сторонніх людей, щоб подали візок до ліжка чи крісла. Так само стало просто відправляти на стоянку у необхідне місце. Ще більше зацікавила його інформація про перспективу. У лабораторії працюють над створенням функції локальної навігації. Вона дасть можливість автоматично оминати предмети на шляху засобу пересування, проїжджати у вузьких місцях, зокрема, під час в'їзду у двері. Фахівці також досліджують систему під умовною назвою "Пілот". З її допомогою планують забезпечити прямолінійність руху в умовах міста. Електроніка дасть можливість під час руху триматися тротуару, іншої полоси руху, пандуса, маневрувати у торгових центрах чи інших приміщеннях з великою площею.

 

Супутник знаходить за три хвилини

 

Мобільна станція двостороннього інтернет-зв'язку, що забезпечує доступ до світової "павутини" у будь-якій точці Європи, -- ще один готовий продукт колективу. Таку систему можна побачити в лабораторії.

 

-- Наша станція забезпечує Інтернет навіть там, де немає зони покриття мобільних операторів, -- пояснює Сергій Агєєв. -- Роботизована антена лише за три хвилини знаходить супутник. Живиться система від автомобільної акумуляторної батареї (допустима напруга 9 --28 вольт). Станція розрахована на роботу з одним із французьких супутників, його вивели на орбіту декілька років тому.

 

У роботі програмістів -- удосконалення приладів системи охорони. Як пояснив Сергій Агєєв, нині схема роботи охоронників приблизно така: сигнал тривоги надходить на пульт диспетчеру, той повідомляє про це мобільній групі, яка перебуває поблизу, а ті вже виїжджають на місце події. На здійснення зв'язку втрачаються дорогоцінні хвилини.

 

-- Ми пропонуємо інший варіант, -- наголошує співрозмовник. -- Повідомлення буде одразу надходити на мобільний пристрій охоронників. І не тільки повідомлення. Вони бачитимуть на екрані смартфона все, що відбувається навколо об'єкта у режимі он-лайн. Сподіваємося, що така розробка зацікавить багатьох.

 

ДО РЕЧІ

 

До десятки кращих молодих винахідників 2016 року у всеукраїнському конкурсі інноваційних проектів "Agro challenge-2016" увійшли студенти Вінницького національного технічного університету Дмитро Кривий та Роман Лановий. Їх відзначили за розробки "Робот-нянька" та "Розумні" кросівки". Робот-нянька Дмитра Кривого може подавати лежачому пацієнту чай, ліки чи пульт від телевізора. А ще -- вимірювати тиск, аналізувати рухливість, виконувати деякі інші функції. Робот управляється рухами хворого. Спеціальний механізм кріпиться до руки. Він передає інформацію до робота, той в свою чергу повторює рухи людини: приносить чашку чи подає ліки. У комплекті з роботом розроблено спеціальний ремінь проти пролежнів для паралізованих людей.

 

"Розумні" кросівки" Романа Ланового здійснюють вібромасаж та є своєрідним кондиціонером для ніг. Оснащені GPS-навігатором, клімат-контролем та вібромасажером. Через блютуз під'єднані до телефону, з його допомогою задають необхідну функцію. Наприклад, температуру, яка має бути у кросівках.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінниця.

 

Голос України