У Бережанах, що на Тернопільщині, 6—7 травня цього року відбудеться другий фестиваль «Ференц-фест». Про це йшлося на прес-конференції, в якій взяли участь міський голова Бережан Володимир Музичка, відомий ресторатор і креативний організатор масових культурних заходів Ігор Мамус та історик Сергій Ткачов. Назва фестивалю походить від імені уславленого угорського князя Ференца Ракоці ІІ.


«Історія Польщі, Угорщини, Словаччини і України тісно пов’язана з іменем славетного Ференца Ракоці ІІ, який з 1703-го до 1708 року жив і працював у Бережанах, — сказав Володимир Музичка. — У нашому місті він написав свій знаменитий «Маніфест» (так звану Бережанську відозву), в якому закликав угорський народ до повстання проти австрійського панування. У травні ми чекаємо гостей із Закарпаття, Угорщини, Польщі, Словаччини. До речі, під час фестивалю плануємо підписати договір про співпрацю з угорським містом Шарошпатак, де розташований замок Ференца».


Про культурну частину свята більше розповів Ігор Мамус. «Цьогоріч ми запросили на фестиваль музикантів з Будапешта, — повідомив він. — Зокрема, провідний угорський рок-музикант Міклош, залюблений в українську народну пісню, спробує виконати рокову обробку українських пісень, почутих на Бережанщині. Будуть українські виконавці. До «Ференц-фесту» долучився і скульптор Ліланд, який зараз проживає у Тернополі. Він виставить скульптури, що символізують давні Бережани. За кілька тижнів до фестивалю плануємо впровадити туристичний рейс «Тернопіль—Бережани».


Сергій Ткачов повідомив, що Бережани будуть включені до Європейського туристичного шляху Ференца Ракоці. Принаймні ідею такого шляху підтримала Рада Європи. А ще організатори фестивалю обіцяють смачну угорську та місцеву, бережанську, кухню, театралізовані дійства, мистецькі виставки. А також цікавинки, які поки що задля інтриги не розголошують.

Тернопільська область.