На тлі безсоромного розтринькування бюджетних коштів неможливо повірити, буцімто Україна настільки нужденна держава, що неодмінно повинна обкладати податками навіть працюючих пенсіонерів, буцімто пенсіонер вимушений працювати просто заради задоволення. Викрутаси в керівництві державою виявились досить живучими.

На підприємстві, де я працюю, відбулося декілька болісних скорочень навіть вкрай необхідних для виробництва працівників, що є наслідком недостатньої кількості замовлень на кам’яно-щебеневу продукцію, таку необхідну для кожного будівництва, і насамперед — автошляхів, стан яких є кричущою проблемою.


Як пояснити нашим працівникам, які вдень і вночі, в спеку і холод могли б давати рідній Україні таку необхідну продукцію, коли прийдуть часи покращення? Щомісяця в керівників підприємства голова йде обертом, де взяти гроші на заробітну плату, хоча б на так звану мінімалку. Перехід на неповний робочий день чи навіть тиждень ситуацію не рятують, бо виробничий цикл у нормальних умовах цього не передбачає, а фінансові затрати на технологію виробництва все ж є, і досить істотні. А все тому, що замовлень на нашу продукцію занадто мало. Та й як можна прожити на 3 тис. грн. при жахливій дорожнечі на харчові продукти, здирницьких комунальних тарифах?


Може, Кабінет Міністрів мав на увазі, що всі ми холостяки і в нас немає ні жінок, ні дітей. Чи, може, в нас немає стареньких батьків, які отримують жалюгідну пенсію, при цьому дедалі більше потребують лікування та домашнього затишку? Яку повністю з’їдають інфляція Гонтаревої та здирницькі тарифи Кабінету Міністрів, поки я пишу ці рядки. Хто і коли дасть відповідь на ці запитання?


Мабуть, високопосадовці винайшли спосіб виправдовування свого безбідного існування за рахунок доплати збіднілим так званих субсидій, які більше нагадують принизливу милостиню для більшості простих людей.


Хотілося б побажати авторитетній та вельмишановній газеті започаткувати рубрику голосу простих людей-українців щодо їхнього життя та майбутнього їхніх дітей і онуків. А рейтинг казнокрадів для відкритого обговорення в пресі, може, послабив би навантаження на бюджет України.


Всеволод МОШНЯГУЛ, працюючий пенсіонер.


Кіровоградська область.