Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч із Головою Моніторингової місії ООН з прав людини Фіоною Фрейзер.


Сторони обговорили ситуацію в Україні, передусім на Донбасі. Григорій Немиря звернув увагу співрозмовниці на ситуацію з дотриманням прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Говорили, зокрема, про ігнорування проблем цих людей владою та створення перешкод для отримання ними пенсій та соціальних виплат через постанови уряду, які суперечать українському законодавству.


«Внутрішньо переміщені особи — це громадяни України, які вимушено залишили свої домівки в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту. Вони вже постраждали в зазначених обставинах, і подальше цинічне порушення їхніх конституційних прав є неприпустимим», — сказав народний депутат.


Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин найближчим часом має намір ініціювати тематичний розгляд у Верховній Раді законопроектів з питань захисту прав і свобод внутрішніх переселенців.


Натомість Фіона Фрейзер поінформувала про виконання стратегічного плану управління Верховного комісара ООН з прав людини на 2014—2017 роки в Україні та обговорила з Геннадієм Немирею пріоритети для розробки нового плану на 2018—2021 роки, який передбачатиме допомогу в дотриманні ключових прав і свобод людини.
Український парламентарій повідомив про заплановане виїзне засідання комітету, присвячене питанням, пов’язаним з анек-сією Криму, яке відбудеться у приміщенні відновленого в місті Києві Таврійського національного університету імені В. Вернадського. Він запросив співрозмовницю відвідати цей захід.


Ще один крок для врегулювання містобудівної діяльності


Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства розглянув питання щодо узгодження законо-проектів з питань енергетичної ефективності та концепцію законопроекту щодо внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».


Члени комітету за результатами розгляду прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проекти законів «Про комерційний облік комунальних послуг» № 4901 та «Про житлово-комунальні послуги» № 1581-д, порівняльні таблиці яких доопрацьовано та узгоджено із законопроектом «Про ринок електричної енергії України» № 4493, а також із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження, секретаріатом Європейського енергетичного співтовариства та іншими зацікавленими громадськими інституціями та міжнародними експертами.


За результатами розгляду питання стосовно концепції законопроекту щодо внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» більшістю депутатів підтримано запропонований законопроект.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.