Влада Вінниці запропонувала роботу демобілізованим із зони АТО. Охочі мають можливість долучитися до охорони порядку у школах міста.

Перші 38 добровольців приступили до незвичної справи у 15 загальноосвітніх навчальних закладах (це половина з усіх, що працюють в обласному центрі).

«Людей у камуфляжній формі неоднозначно сприймають у шкільних колективах, — каже керівник відділу роботи з учасниками АТО Вінницької облдержадміністрації Андрій Грачов. — Тільки з часом можна буде сказати, наскільки проект виправдає себе. Якщо отримає схвальні відгуки, поширимо його на решту шкіл. Переконаний, бажаючі з числа демобілізованих знайдуться».

У школі № 4, наприклад, із перших днів відзначають чемність нових чергових у ставленні до учнів, їхніх батьків, учителів. Педагоги звернули увагу, що діти стали більш дисципліновані. Для хлопців-старшокласників учорашні фронтовики є зразком. Вони запропонували організувати зустріч, щоб бійці більше розповіли про події на Донбасі, самих себе, бойових друзів.

Щоправда, дехто з батьків проти того, аби ті, хто брав участь у бойових діях, працювали з учнями. Припускають, що в таких людей інколи можуть здавати нерви, а це негативно позначиться на підлітках.

— Перебування на таких острівцях дитячого сміху і радості, навпаки, зміцнить нерви, це гарна психологічна реабілітація для тих, хто бачив жорстокість і горе, — поділився думками з «Голосом України» керівник обласної Спілки воїнів-афганців Петро Кирилішин. — Нам, на жаль, свого часу такого не пропонували.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.