НЕГОДА

У Запорізькій області надвечір середи трішки заспокоїлася стихія. Вітер стишився, припинилися й опади, про які й не скажеш, що то було — мокрий сніг, сніг з дощем чи дощ зі снігом... Наслідки дуже серйозні. І це не враховуючи втрат у садах.


Утім, ось лише статистика за підсумками середи. Приблизно три тисячі абонентів в обласному центрі сиділи без світла. Це переважно приватний сектор, проте постраждали і мешканці багатоповерхівок. Без світла опинилися і дев’ять сіл Запорізького району. А загалом по області постраждали до 13 тисяч абонентів. Під час стихії у постійному режимі і тільки у Запоріжжі працювали 28 аварійних бригад «Запоріжжяобленерго».


Цікаво, що коли материкова частина області потерпала від північних вітрів, то курортний Бердянськ — від південного. Місто фактично залишилося без основного пляжу. А у Запоріжжі тим часом повалено 400 дерев.


Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Запоріжжя.


Очікують підтоплень


За інформацією міського голови Дніпра Бориса Філатова, внаслідок стихії в обласному центрі повалено 3120 дерев, з них 60 — у ботанічному саду. 20 одиниць комунальної техніки нині працюють на вулицях міста, щоб ліквідувати наслідки негоди. Вже прибрали дерева, що перегороджували основні міські магістралі, але роботи вистачить не менш як на два тижні. З огляду на великі обсяги ліквідації наслідків стихійного лиха міський голова проситиме Кабінет Міністрів допомогти Дніпру коштами.


Згідно з офіційними даними, у Дніпрі випало 30 сантиметрів снігу, а до того пройшов чималий дощ, що в сумі становило в шість разів більшу кількість опадів від очікуваних. Передбачається, що в деяких районах можливе підтоплення.


Олена Чернявська.


Дніпропетровська область.


Рідкісні мешканці заповідника не постраждали


На звіроловів та птахоловів спішно довелося перекваліфікуватися науковцям заповідника «Асканія-Нова» на Херсонщині. Після того як у таврійському степу зненацька випав сніг і вночі знову почалися приморозки, співробітники заповідника заходилися рятувати життя своїм теплолюбним підопічним, терміново повертаючи їх «на зимові квартири», каже директор «Асканії-Нова» Віктор Гавриленко. Причому до закритих вольєрів довелося «евакуювати» не тільки африканських зебр і антилоп, а й усіляке екзотичне птаство — страусів, пеліканів, журавлів. Тож рідкісні мешканці заповідника від стихійного катаклізму не постраждали.


Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Херсонська область.