Про це вчора заявив секретар РНБО Олександр Турчинов на відкритті програми «Стратегічне лідерство: сектор безпеки та оборони України» у Києві.

«У разі прийняття Москвою політичного рішення щодо розширення масштабів збройної агресії проти України 1-й і 2-й армійські корпуси вестимуть наступальні дії, після їхнього перегрупування та посилення російськими регулярними військами. Російські підрозділи, що дислокуються поблизу державного кордону, здатні протягом 2-3 годин вторгнутися на територію нашої держави. Готуються до війни також військово-промислові комплекси Росії», — заявив він.

За словами Турчинова, особливу увагу Росія приділяє підготовці та проведенню у вересні стратегічних командно-штабних навчань «Захід-2017» у Західному військовому окрузі в Білорусі і Калінінградській області в безпосередній близькості від України за участю 100 тис. військовослужбовців. У рамках цих маневрів не можна виключати проведення російською стороною прихованих заходів з підготовки до стратегічної наступальної операції. Є серйозні підстави вважати, що після активної фази навчань російський військовий контингент може залишитися в Білорусі...

При цьому секретар РНБО зазначив, що на військових навчаннях російська армія відпрацьовує прийоми захоплення та утримання міст, а також формування ударних груп для оточення сил противника. За останні кілька місяців тільки в Західному військовому окрузі Росії проведено низку командно-штабних навчань, у яких брали участь 45 тисяч військовослужбовців.

У своїй промові Олександр Турчинов зауважив, що указом Путіна з 1 липня передбачено збільшення кількості військовослужбовців ЗС РФ до майже 1,9 млн. солдатів.

Раніше спецслужби Литви заявили про те, що допускають провокації під час військових навчань Білорусі й Росії, що заплановані на осінь. На їхню думку, у сценарій таких навчань може бути закладено збройний конфлікт із НАТО. Як стверджують у Литві, оскільки Росія зміцнює військові потужності в західній частині країни та у Калінінградській області, для неї не важко буде розпочати бойові дії проти Балтійських країн протягом 24—48 годин.