Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку) прокоментувала проміжне рішення міжнародного суду ООН. «Ми отримали перший судовий вердикт, яким визнано безчинства Російської Федерації в Криму», — написала вона на своїй сторінці у Facebook. Парламентарій позитивно відзначила також вимоги негайно відновити діяльність Меджлісу та дозволити вільне використання української мови. Мовляв, це дасть змогу відновити роботу українських ЗМІ та шкіл.

 

 

Суд ООН закликав РФ виконувати Мінські угоди, наголосила перший заступник глави парламенту. А під час наступних засідань українська сторона надасть усю інформацію про щоденне порушення режиму тиші, про поставки зброї та техніки. За її словами, незважаючи на намагання Кремля, списати на гуманітарні конвої це не вдасться. Наші представники також говоритимуть про кожного незаконно утримуваного заручника, про вбитих і закатованих, «про всіх моторол і гіві з російськими паспортами, що тероризували і тероризують Донбас», — пообіцяла І. Геращенко. Нинішнє рішення є проміжним, підкреслила вона. А найбільш важливим у ньому назвала те, що суд «вдалося переконати підтримати українську позицію» і визнати: події на Донбасі підпадають під Конвенцію про заборону фінансування тероризму. «Це надважливо для всіх подальших слухань у цій справі! На жаль, цього свого часу не вдалося Грузії», — зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради.


«Суд визначив, що на цій стадії процедури Україна не надала доказів, які б визначили остаточне рішення, — написала І. Геращенко. — Суд очікує від сторін роботи над повним виконанням Мінського пакета заходів».

Водночас, зауважила вона, від міжнародної установи надійшов чіткий перелік того, яких саме додаткових доказів бракує і які українська сторона надаватиме протягом слухань. У тому числі й у першу чергу з приводу порушення Мінських угод. «Тільки уявіть, якби не було цих угод, на що  ми нині посилалися б, на порушення яких пунктів?» — поцікавилася парламентарій у критиків. «Попереду робота, — резюмувала вона. — Це непроста історія — довести Путіна до Гааги. Але він уже на шляху до неї. Допоможемо дійти швидше».


Вл. інф.