У Верховній Раді триває практикум з нормотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань управління освітою. Захід проводять апарат парламенту разом із Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки Асоціації міст України.

 

Виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик, заступник керівника управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України Валентина Рудковська.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 

Заступник керівника управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради Валентина Рудковська нагадала, що торік місія Європарламенту проводила в парламенті дослідження, результатом чого стало створення дорожньої карти «Підвищення прозорості роботи законодавчого органу». Зважаючи на це, питання посилення взаємодії з органами місцевого самоврядування, територіальними громадами, з тими, хто безпосередньо займається втіленням реформ, стало ще більш актуальним, ніж раніше. Парламент восьмого скликання задекларував, що втілення реформи місцевого самоврядування — один із пріоритетів його діяльності.


«Із апаратом тісно співпрацює Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування. Наші працівники долучаються до робочих груп у комітеті, його виїзних засідань.

Народні депутати дуже зацікавлені в тому, щоб реформа відбулась», — наголосила вона та додала, що фахівці апарату в межах своїх повноважень готові надавати підтримку, консультації.


За словами Валентини Рудковської, в питаннях реформування місцевого самоврядування з апаратом парламенту тісно співпрацюють всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування. «Асоціація міст разом із нами уже другий рік проводить практикум з питань законотворчості. Торік у ньому взяли участь понад 200 фахівців», — повідомила представник апарату.


Виконавчий директор Асоціації міст Мирослав Пітцик нагадав, що у Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об’єднання «За місцеве самоврядування». До його складу входять понад 30 парламентаріїв, які знають проблематику і співпрацюють з Асоціацією.


«Ці народні депутати можуть долучитися до подання до Верховної Ради законодавчого акта, провести роботу з популяризації проекту зако-ну серед парламентаріїв своєї фракції. Крім того, апарат Верховної Ради дуже доброзичливий у ставленні до місцевого самоврядування, підтримує наші ініціативи», — зазначив він.


Також, за його словами, Асоціація міст має повне взаєморозуміння з Міністерством освіти і науки. Це найкраща можливість змінювати систему освіти.


«Насправді, якщо хочете мати ефективне законодавство, треба його створювати самим, тому що коригувати кимось підготовлені документи набагато складніше. Тому всі пропозиції ви можете надсилати до Асоціації міст.

Ми ведемо паспорт галузевої сфери. Там є розділ «Потреби в зміні законодавства», де є перелік відповідних пропозицій. Якщо ми не можемо їх самостійно перетворити на законодавчий акт, тоді наймаємо фахівців. Після чого через народних депутатів передаємо проект закону в парламент», — зазначив Мирослав Пітцик.


Під час практикуму згадувалося про зміну призначення освітньої субвенції. Зокрема, цьогоріч вона покриває видатки лише на зарплати педагогічних працівників.


Учасників заходу також поінформували, що нині робоча група в Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти доопрацьовує прикінцеві положення законопроекту про освіту, який уже ухвалено в першому читанні.