Серед інших проміжних рішень Міжнародного суду ООН у справі «Україна проти Росії» найважливішим на сьогодні є вимога скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.


Нагадаємо, окупаційна влада Криму в лютому 2016-го почали кримінальне переслідування цього представницького органу корінного народу півострова. Уже у квітні того самого року діяльність Меджлісу була визнана екстремістською і заборонена. Його члени, які залишилися у Криму, опинилися під ударом. Зараз складно сказати, чи зможе рішення суду ООН захистити їх від репресій, однак позитивних прогнозів мало.


«Для мене безсумнівно те, що рішення суду ООН Росія не виконає, і зробить це демонстративно, — вважає заступник генерального директора кримськотатарського телеканала ATR Айдер Муждабаєв. — Вона ще раз назве Меджліс екстремістською організацією і буде на цьому наполягати в міжнародних органах. На мій погляд, у стратегічному сенсі — це добре. Це покаже всьому світу, і членам ООН, які довіряють суду, що Росія є країною, яка не поважає міжнародне співтовариство, закони, права людини». Такий, на його думку, позитивний варіант розвитку подій. «У найгіршому разі репресії можуть посилитися, і я поясню чому. Росія, отримавши таку «жовту картку», почне доводити, що ніяких переслідувань кримських татар немає, і що ми, мовляв, затримуємо екстремістів і терористів. А через те що в Криму ні того, ні іншого немає, вони почнуть вигадувати кримінальні справи за цими статтями і саджати ні в чому неповинних людей, показуючи світовому співтовариству, як вони борються зі світовим тероризмом», — аргументує Муждабаєв.


Член Меджлісу Ескендер Барієв, який через переслідування в окупованому Криму змушений був переїхати на материкову Україну, також не дає оптимістичних прогнозів: «Як і в 2014 році, вони можуть максимально активізувати роботу псевдогромадських організацій, які намагатимуться представляти кримськотатарський народ. Другий варіант — спробують скликати Курултай і переобрати Меджліс, хай навіть під дулами автоматів. Але показати світові, що з Меджлісом немає ніяких серйозних проблем».


За словами Барієва, зараз важливу роль відіграє і сам Меджліс, адвокати якого після рішення Міжнародного суду ООН повинні подавати відповідні позови, щоб скасувати заборону на діяльність представницького органу кримськотатарського народу.


Голова Меджлісу Рефат Чубаров вважає, що проміжне рішення Міжнародного суду ООН — це перші практичні заходи, які «обов’язково приведуть вищих російських чиновників на чолі з Путіним на лаву підсудних Міжнародного трибуналу». На своїй сторінці в соцмережі Фейсбук Чубаров наголосив: «У тому, що такий трибунал буде створено, в мене немає жодних сумнівів».