Прогнози економічного розвитку України на 2017-й та 2018-й залишилися незмінними. Цьогоріч зростання ВВП відбудеться на рівні 2% за інфляції 10% на кінець 2017-го. Такі дані оприлюднені у квітневому огляді МВФ World Economіc Outlook, повідомляють «Українські Новини».


А ось 2018 рік, на думку фахівців фонду, складеться для України значно краще. Зростання ВВП може становити 3,2%, тоді як інфляція на кінець періоду — 7%. Середньорічна інфляція в поточному році прогнозується на рівні 11,5%, а у 2018-му — 9,5%. При цьому рівень безробіття 2017-го прогнозується на рівні 9%, а в 2018-му — 8,7%.


Нагадаємо, 3 квітня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про виділення Україні четвертого траншу у розмірі, еквівалентному 1 млрд. доларів. Українське питання у МВФ мали ухвалити ще у березні, але його розгляд переносили двічі. Перший раз це пов’язали із неузгодженим меморандумом, який включає перелік реформ, що їх зобов’язується провести Україна. Вдруге, за інформацією Міністерства фінансів, слухання були відкладені через блокаду ОРДЛО. У Мінфіні пояснили, що МВФ зажадав уточнених макропрогнозів. І справді, після оновлених даних фонд дещо знизив макроекономічні показники зростання української економіки. Отриманий мільярд доларів, як переконують в уряді, піде здебільшого на поповнення золотовалютних резервів НБУ, що, на думку вітчизняних фінансистів, незначно зміцнить курс гривні.

Довідково 

Україна з 2015-го реалізує з МВФ 4-літню програму розширеного фінансування EFF, у рамках якої розраховує отримати приблизно 17 млрд. доларів. 2016 року Київ одержав один транш на 1 млрд. доларів, а 2015-го МВФ переказував їх двічі — 5 млрд. доларів у березні і 1,7 млрд. доларів — у серпні.