У Туреччині заарештовано активістів, які брали участь у протестах проти результатів референдуму, проведеного 16 квітня. Тільки в Стамбулі рано-вранці у середу поліція заарештувала у своїх помешканнях 38 активістів, налаштованих проти влади, повідомило турецьке видання Bіrgun. Серед затриманих і голова стамбульської філії лівої Партії свободи й солідарності, який був одним із організаторів мирних протестів у мегаполісі останніми днями.


Того самого дня Верховна виборча рада (аналог ЦВК) Туреччини розглянула вимогу опозиційних партій про анулювання підсумків недільного референдуму про конституційні зміни в країні через те, що, як вважають опозиціонери, під час підрахунку бюлетенів було сфальсифіковано його результати. Як повідомили турецькі ЗМІ, 10 членів ВВР проголосували проти анулювання і лише один його підтримав.


Найбільша опозиційна парламентська партія —  Республіканська народна (РНП)  вже заявила, що на знак протесту проти порушень, зареєстрованих у день проведення референдуму, може бойкотувати роботу парламенту. «Ми не визнаємо результати референдуму. Не має бути сумнівів, що скористаємося всіма демократичними правами для його визнання нелегітимним», — заявив прес-секретар РНП Селін Саєк Бьоке. Він додав, що голосування про внесення змін до конституції має бути проведене знову, бо легітимність референдуму під сумнівом не тільки в Туреччині, а й у світі. Парламентська група прокурдської Демократичної партії народів  також готова покинути парламент, якщо результати референдуму не буде переглянуто.


Президент Туреччини Реджеп Ердоган уже висловився про те, що перегляду результатів референдуму не буде. А невеликий розрив у голосуванні, на його думку, ні про що не свідчить, оскільки перемога і є перемога. Він спростував твердження, що референдум і наступна реформа влади в країні є кроком до створення диктатури в Туреччині. «Там, де існують диктатори, немає необхідності в президентській системі», — заявив він у своєму першому після референдуму інтерв’ю. « Є урни... і демократія одержує свою владу від народу. Ми це називаємо волею нації», — роз’яснив він. За його словами, референдум про наділення президента новими повноваженнями не збільшує його особисту владу. «Я справді смертний, можу померти в будь-який момент, а нова система влади є зміною, трансформацією у демократичній історії Туреччини», — заявив Ердоган.