Ситуація на бойовому сході нашої країни загострилася. За минулу добу (дані на 21.04) підрозділи російсько-окупаційних військ 47 разів відкривали вогонь убік українських захисників, повідомляє штаб АТО.


Найскладніша ситуація була на донецькому напрямку. Там наших захисників Авдіївки бойовики обстрілювали з танків, мінометів калібром 120 мм і 82 мм, гранатометів і крупнокаліберних кулеметів. По позиціях поблизу шахти «Бутівка» противник застосовував танки, міномети калібром 82 мм, гранатомети та крупнокаліберні кулемети... На приморському напрямку з мінометів калібром 82-мм і гранатометів ворог вів вогонь по захисниках Мар’їнки та Красногорівки. Захисників Широкиного й Водяного накривав вогнем БМП і гранатометів різних систем. По позиціях морських піхотинців під Павлополем і Талаківкою бив із протитанкових гранатометів і кулеметів великих калібрів.


За даними групи «ІС», серед бойовиків активно поширюються чутки про те, що коли найближчими місяцями з боку «Л/ДНР» не буде організовано масштабного наступу, то ЗСУ перехоплять ініціативу й до кінця року візьмуть під свій контроль окуповані райони Донбасу, повністю знищивши квазіреспубліки. За словами координатора групи, народного депутата України Дмитра Тимчука, під цим приводом у середовищі «ідейних» російських найманців набуває популярності теза про організацію якнайшвидшого наступу, що її також активно підтримує колишній «секретар ради безпеки ДНР» О. Ходаковський.


Нагадаємо, напередодні американське агентство Bloomberg опублікувало статтю, у якій йдеться про те, що «справжня стратегія Путіна в Україні — повністю відокремити дві прикордонні області під назвою Донбас за допомогою поступової інтеграції з Росією». Мовляв, у Кремля немає планів визнати або анексувати ці території. Росія просувається за цим планом поступово, пише видання. Вона використовує блокаду, котру проводять українські активісти, як політичне прикриття для захоплення ключових економічних зв’язків із сепаратистськими зонами. Минулого тижня російська залізнична компанія різко скоротила тарифи на перевезення вугілля і залізної руди в зони дії сепаратистів. Саме там розташовані металургійні підприємства, що дають роботу людям. За інформацією джерел агентства, це дозволить Росії замінити українські поставки, припинені Києвом, і гарантувати продовження роботи сталеливарних заводів.


У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков спростував цю інформацію, назвавши планом Кремля стосовно ситуації на Донбасі виконання Мінських домовленостей з боку Києва. А це означає — інтеграція ОРДЛО в Україну. Хоча на рівні переговорів у Мінську питання про зміни до Конституції і вибори на Донбасі вже не лобіюється представниками Росії та їх підшефними із такою наполегливістю, як раніше. Очевидно Москва змінює стратегію, але тактика залишається, як і раніше, гібридною — робити одне, говорити друге, а думати про третє...