Українська борошномельна промисловість, за даними Держстату, торік наростила експорт борошна пшеничного або із суміші пшениці та жита на 21% -- до 368,94 тис. тонн. Також збільшилася до 1,44 тис. тонн (на 29%) реалізація за межі держави кукурудзяного борошна.

 

 

«Борошномельна промисловість, на відміну від, приміром, м'ясо-молочної, практично не відчула жодних негативних наслідків закриття російського ринку збуту, -- зазначає керівник громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський (на знімку). -- Експорт борошна стабільно зростає з кожним роком, а найбільш перспективними напрямками поставок я б назвав Африку і Близький Схід. В 2016 календарному році, наприклад, значно наростили імпорт українського борошна такі країни, як Палестина, Ангола, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Сомалі».

Експорт круп із зернових культур, свідчать дані Держстату, також виріс. У 2016 році порівняно з 2015-м обсяг поставок круп за кордон збільшився на 15% -- до 30 тис. тонн. Найбільше продали кукурудзяної -- 22,25 тис. тонн (на 18% більше, ніж у 2015-му).

Визначальним чинником просування круп на той чи інший ринок є традиція споживання цієї продукції в країні, наголошує Родіон Рибчинський. Наприклад, гречану крупу є сенс експортувати тільки в країни з розвиненими діаспорами з пострадянських держав і в країни СНД, оскільки більше її практично ніде не споживають. В ЄС охоче їдять зернові пластівці, тоді як крупи на основі бобових культур до смаку населенню мусульманських країн Північної Африки та інших регіонів.

«Україна могла б значно наростити експорт кукурудзяної крупи в ЄС, -- впевнений Родіон Рибчинський, -- але перепоною стають особливості квотування. Квота для кукурудзи і кукурудзяної крупи одна -- 400 тисяч тонн. Це мізерний, як для України, обсяг вибирається звичайною кукурудзою буквально в перші дні нового року.Тож виробникам круп дуже складно отримати квоту».

Більше про актуальні тенденції на українському та світовому ринках борошна і круп Родіон Рибчинський розповість на конференції «Бакалія 2017», яка відбудеться 27 квітня у ВЦ «АККО Інтернешнл» в Києві.  Учасники зібрання також мають намір, зокрема, окреслити перспективи нарощування обсягів експорту українського цукру.

Втім, особливий інтерес аграріїв викликають не питання виробництва, а анонсована в рамках форуму дискусія щодо запровадження в Україні ринку сільськогосподарських земель. Зокрема, планують обговорити досвід у цій сфері Естонії та Литви.

Підготувала Галина Квітка.