Коротке затишшя на Корейському півострові закінчилося, фактично не почавшись. Північна Корея в дусі одіозного російського коментатора Кисельова пообіцяла перетворити США на ядерний попіл. А заразом знищити Японію та Південну Корею.

 

"У разі нашого суперпотужного попереджувального удару будуть повністю і негайно знищені не лише збройні сили американських імперіалістів у Південній Кореї і прилеглих районах, а й континентальна частина США. Вони перетворяться на попіл", -- заявлено у центральному друкованому органі КНДР "Нодон Сінмун", про що повідомляє Reuters. Згідно з даними приватної американської розвідки Stratfor, КНДР блефує. Ракети Північної Кореї не можуть дістати до США, а ось Південній Кореї та Японії здатні завдати чимало шкоди.

 

Японський уряд уже обговорює можливість введення так званого стану "збройної атаки, яка насувається", при цьому військовим силам може бути віддано наказ про розгортання і приведення в дію. З огляду на ситуацію на Корейському півострові, прем'єр-міністр Японії Шіндзо Абе скасував свій візит до Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

 

Посилення войовничої риторики Пхеньяна пов'язують з останнім невдалим запуском ракети та заявою держсекретаря США Рекса Тіллерсона про те, що Сполучені Штати шукають нові способи чинити тиск на Пхеньян. А ще, вочевидь, спричиняє її те, що вже на початку наступного тижня авіаносець Carl Vinson увійде в Японське море для проведення військових навчань. На борту авіаносця -- близько семи десятків військових літаків і гвинтокрилів, винищувачі-бомбардувальники, заправники, протичовнові літаки і гвинтокрили, літаки електронної розвідки та дальнього радіолокаційного виявлення. До ударної групи входять і ракетний крейсер LakeChamplain, есмінці, оснащені системами раннього виявлення Aegis тощо. Як повідомляє телеканал NHK, для участі у спільних військових навчаннях до них приєднаються два японські військові кораблі "Асігару" і "Самідаре", які в п'ятницю вийшли з Нагасакі.

 

Тим часом американський аналітичний портал 38 North, проаналізувавши супутникові знімки полігона в Північній Кореї, зробив висновок, що КНДР практично готова до проведення нового ядерного випробування. Аналітики помітили активність в районі командного центру та адміністративних будівель і дійшли висновку про те, що тунель готовий до завантаження.

 

20 квітня Рада Безпеки ООН вкотре засудила КНДР за випробування балістичних ракет, висунула вимогу "не проводити ядерних випробувань" та попередила про ймовірне введення нових санкцій проти Пхеньяна через "вкрай дестабілізуючу поведінку". Заява Ради Безпеки ухвалена одноголосно, хоча перед цим Росія накладала вето, через що рішення не змогло бути прийнято.

 

У самій Росії з'явилися повідомлення про те, що до кордону з Північною Кореєю перекидається важка військова техніки. Мешканці прикордонних районів стали очевидцями великих військових конвоїв, які пересуваються у Приморський край -- начебто для того, щоб зупинити потік біженців, які рвонуть з країни у випадку початку бойових дій. Місцеві жителі побоюються ймовірного радіоактивного зараження і вже заявляють, що радіоактивна хмара, в разі чого, досягне Владивостока за дві години.

 

Водночас і Китай стягнув до своїх кордонів з КНДР майже 150 тисяч військових особового складу. Як повідомляють китайські ЗМІ, для надання першої допомоги біженцям до кордону буде також перекинуто медичні підрозділи та польові госпіталі.

 

Радник з національної безпеки США Герберт Реймонд Макмастер, перебуваючи в Кабулі, заявив, що з Китаєм домовлено про те, що настав час піти на всі можливі кроки, крім військових. Спецпредставник уряду КНР у справах Корейського півострова У Давей, який перебував у Сеулі з візитом, зазначив, що в разі наступного ядерного випробування розглядаються "припинення постачання паливно-мастильних матеріалів до КНДР, інших товарів, а також депортація громадян Китаю, що працюють у КНДР".

 

25 квітня у Токіо зустрінуться спеціальні представники від Японії, США і Південної Кореї, щоб обговорити загострення ситуації на Корейському півострові і заходи, які змогли б допомогти запобігти шостому ядерному випробуванню у КНДР. Про це заявив на прес-конференції міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда.

 

А через три дні, 28 квітня, Рада Безпеки проведе спеціальне засідання, присвячене північнокорейській ядерній програмі. Воно відбудеться під головуванням держсекретаря США Рекса Тіллерсона, зі звітом виступить генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш. На засідання запрошено міністрів закордонних справ країн--членів Ради Безпеки ООН.

 

З огляду на аналіз військово-політичної ситуації в регіоні, сьогодні можливі різні варіантів розв'язання "північнокорейської кризи". Хочеться думати, що всі вони мирні.

 

Ніна БАЛИКОВА.

 

Голос України