На фермах Канівського району животіють лише 34 корови

 

На селі меншає людей, бізнес там стає невигідним і для дрібних виробників молока, і для великих агроформувань.
— Все стрімко дорожчає, — пояснює нинішню ситуацію в молочній галузі Черкащини заступник начальника відділу організації виробництва та інженерного забезпечення головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Чернецький. — Корми, електроенергія, пальне, природний газ. Для господарів домашніх міні-ферм більше немає дотації на сировину, а сільгосппідприємствам скасовано пільгу зі сплати податку на додану вартість. Торік держава ще залишала їм 70 відсотків, а цього року знімає всю суму податку! Тож саме з причини зменшення череди корів на подвір’ях уперше за останній десяток років стався спад виробництва молока в області. Одержали лише 519 тисяч тонн, що на 11 тисяч менше, ніж торік.
Однак, зазначив Анатолій Чернецький, на сільгосппідприємствах, які теж зменшили поголів’я, молока виробили навіть більше, ніж торік. Сталося це за рахунок підвищення продуктивності корів. У багатьох СТОВ надій на фуражну корову сягнув 6300 кілограмів. Хто в цей бізнес увійшов давно, той нарощує виробництво. Приміром, як на високотехнологічному комплексі у Кищинцях Маньківського району. Є такі й по інших районах. Почали будувати молочнотоварний комплекс на 1200 корів у Хрущівці Золотоніського. Загалом у всіх районах на фермах ще є корови, але подекуди лише по кілька десятків голів. Антирекорд поставив Канівський, де лишилося... 34 корови. У Монастирищенському на кількох фермах утримується 400 голів, у Чигиринському районі — 530.
— Вражаючі цифри. Очевидно, в області відчувається дефіцит молока?
— Черкащина споживає молока на душу населення більше, ніж у середньому в Україні. Та поки що для регіону виробляється достатньо. Але, скажімо, Чорнобаївський район, де надоїли його торік найбільше в області — 72 тисячі тонн, продає переробним підприємствам краю відсотків 20—30, решту — за межі області. Так само чинять інші «молочні» райони — Золотоніський, Христинівський. Ми не можемо встановити для ринку кордони. Однак, якщо загалом у державі довести норму споживання молока до фізіологічної потреби людини, то «вирине» дефіцит молока більш як на півтора мільйона тонн. Слід зазначити: ще 1,5 мільйона тонн молочки на споживчому ринку — це продукція з умістом рослинних жирів. Тобто реальний дефіцит молока на українському ринку дорівнює вже майже 3—3,5 мільйона тонн.
Невже доведеться купувати його у голландських фермерів?

Спілкувалися 
Лариса СОКОЛОВСЬКА 
та Лідія ЛІСОВА.

Черкаська область.

Мал. Миколи КАПУСТИ.

 

ФАКТ

Десять років тому в Черкаській області утримувалось більш як 121 тисяча дійних корів. У 2016-му залишилося 83 тисячі. Торік молочних годувальниць поменшало ще на 5,4 тисячі. Зокрема, селянські приватні господарства позбавилися понад чотирьох тисяч голів.