Після тривалих переговорів Львівська міська рада та майже усі міста області, які мають власні полігони твердих побутових відходів, змогли порозумітися щодо вивезення сміття з міста Лева: за сприяння обласної державної адміністрації та обласної ради вони підписали меморандум про прийом сміття зі Львова. За словами першого заступника голови обласної ради Андрія Білоуса, майже усе сміття, яке нині продукується у місті, відтепер вивозитимуть на полігони у Львівській області.

Депутат пояснив, що цього року значні кошти є в обласному екологічному фонді, тож майже 30 мільйонів гривень виділяє обласна влада, ще 70 мільйонів — місто Львів. Так утворюється фонд, за рахунок якого можна буде впорядкувати наявні в області сміттєзвалища. Вони отримають додаткову техніку, що дасть змогу поліпшити стан полігонів твердих побутових відходів, а міста зможуть розв’язати бодай частину своїх проблем, пов’язаних з утилізацією сміття. А вже після того як завершиться будівництво сміттєпереробного заводу, накопичене на полігонах сміття стане сировиною для підприємства.

І хоча така ситуація означає роботу в екстремальних умовах, адже Грибовицьке сміттєзвалище було головним полігоном краю, все-таки, за попередніми розрахунками, майже усе сміття, що продукується в області, завдяки цій програмі можна буде розміщати на полігонах Львівщини. За межі регіону якщо й вивозитимуть непотріб, то це вже будуть незначні обсяги.

Загалом на Львівщині є 20 легальних сміттєзвалищ. Зауважимо, у Львові порівняно з попередніми днями кількість переповнених контейнерних майданчиків значно скоротилася.

Олександр СИРЦОВ.

Львівська область.