Сьогодні мешканці гуртожитків не можуть похвалитися перспективами поліпшення своїх житлових умов. Саме тому мрія більшості — приватизувати свої кімнати, щоб ніхто не зміг звідти виселити. Досі громадянам досить складно було це зробити.
У Києві серед таких — гуртожиток на Чистяковській, 4. Це соціальне помешкання — власність колишнього заводу «Червоний екскаватор». Дев’ятиповерхова споруда на кожному поверсі має по чотирнадцять кімнат. Мешканці гуртожитку — колишні працівники заводу, більшість трудилися на підприємстві 20 і більше років та стільки само прожили тут. Загалом у гуртожитку мешкають 243 сім’ї. Протягом кількох років намагаємося вибороти право на приватизацію, та марно.


Головне для нас, мешканців гуртожитку, приватизувати свої кімнати. Так ми матимемо право створювати ОСББ і бути господарями свого житла. Але для цього гуртожиток слід передати у комунальну власність міста та перепрофілювати у житловий будинок. Тому з проханням посприяти зверталися до Святошинської райдержадміністрації, виходили на пікети, писали до регіонального відділення Фонду держмайна України та Департаменту житлово-комунальної інфраструктури, намагались зустрітися з генеральним директором ПАТ «АТЕК» 
Л. Ільєнко, писали до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, міського голови Віталія Кличка, до столичної прокуратури... Поки що все марно.

Аліна МАРЧЕНКО, 
мешканка гуртожитку.

Мал. Миколи КАПУСТИ.

 

ВІд редакцІЇ

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада таки ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» за реєстраційним номером 1076, який розв’язує проблему мешканців гуртожитків, переданих у комунальну власність. Згідно з ухваленим документом, помешкання у гуртожитках можуть бути приватизовані мешканцями після передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Саме тому для наших дописувачів важливо розв’язати проблему передачі гуртожитку в комунальну власність.

P.S.
Нині мешканці будинку по вулиці Чистяковській, 4 подали до суду, щоб їхній гуртожиток передали у комунальну власність, і сподіваються, що рішення суду буде на їх користь.