На знімку зліва направо: О. Горбунов, Є. Нищук, С. Компанієць.

 

Як повідомили ініціатори заходу міністр культури Євген Нищук та народний депутат Олександр Горбунов, цьогоріч фестиваль «Кропивницький» проведуть уперше. Організатори ставлять собі за мету об’єднати різні напрямки мистецтв через створення спільного простору, в рамках якого представлять різні течії та напрями сучасного мистецтва.

— Нині триває продуктивна робота над організацією заходу, — сказав під час тематичної прес-конференції Є. Нищук. — Уже створено робочу групу в Кропивницькому. Сподіваємося, фестиваль відвідає багато гостей — і наших співвітчизників, і представників інших країн. Матимемо тиждень справді неймовірного чудового настрою, усі відчуватимуть гостинність та зацікавлення побаченим! Сподіваюся, це стане дуже великою подією в Україні!
Організатори очікують, що захід приверне увагу багатьох, адже Кропивницький — географічний центр України. Це робить його зручним і доступним для глядачів із всіх куточків нашої держави. За словами одного з ініціаторів заходу, парламентарія Олександра Горбунова, цей фестиваль стане передусім символом історії українського театру та витоків національних мистецьких традицій.

— Кропивницький — театральна мекка, яку слід використати як бренд, — зауважив він. — Відтак і місто, й Україна отримають нове мистецьке обличчя! Наше місто одержало таку можливість і шанс виявити себе, отримало для цього державну підтримку. Декомунізаційні процеси в Кропивницькому проходили дуже важко, і популяризація нової української назви актуальна, як ніколи. Адже саме мистецтво може об’єднати суспільство та знищити усі протиріччя, що виникають у ньому. Тільки-но вийшовши з сесійної зали після прийняття рішення про перейменування міста, я сказав: дуже хотілося б, щоб саме Кропивницький став мистецькою столицею. Розумію, що це мрія, але інколи мрії збуваються! Особливо, якщо задля цього щось робити.
Усі дійства фесту проходитимуть в історичній частині міста, де розташують тематичні локації й задіють основні театральні майданчики: обласні філармонію та академічний український музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького, літній амфітеатр парку культури та відпочинку «Ковалівський», оpen-aіr на Козачому острові, а також вулиці та площі міста.

У рамках цього свята планують представити найкращі театральні постановки, продемонструвати роботи найкращих режисерів України, сучасних хореографів. Пройде також художня виставка-ярмарок, діятимуть вулична лабораторія-перфоманс, кіноклуб, творчі майстер-класи, виступатимуть поети й музиканти, відбудуться благодійні заходи для військових та воїнів АТО.

— Об’єднання різних людей — найголовніша мета фестивалю, адже краще будувати крихітні мости, аніж великі міцні стіни, — зауважив головний режисер фестивалю Сергій Компанієць. — Сподіваємося, цей захід стане тим самим мостом між людьми різних верств, різного віку, різних націй, і, можливо, навіть різних політичних поглядів! Ми ставимо перед собою нереальні завдання, і за підтримки міської та обласної влади, думаю, наші сили й творчий імпульс дозволять провести фестиваль на дуже високому рівні!
За словами С. Компанійця, кожен день фестивалю буде тематичним: «Кропивницький. Повернення», «Класика forever», «Open-aіr kіds» (свято дітей і дорослих), «Хедлайнери», «Діалог з Європою». І один із цих днів планується присвятити врученню Національної премії у сфері театрального мистецтва.

— Поки що ми не повністю оголошуватимемо імена гостей та назви колективів, які виступлять зі сцен Кропивницького, — передає слова О. Горбунова прес-служба «Народного фронту». — Усьому свій час! Але вже нині в організаторів є повне розуміння того, що це буде цікаво всім: і кропивничанам, і киянам, і мешканцям інших міст. Тому, запрошуємо охочих у цьому році, з 30 серпня по 3 вересня, на перший Національний мистецький фестиваль до нас, у Кропивницький!

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua