База даних соціальних служб Луганщини фіксує таку цифру — 291 тис. Саме стільки переселенців сьогодні потребують перевірки щодо свого реального перебування на території, підконтрольній українській владі. Втім, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук відверто визнає, що цю цифру не можна назвати коректною, бо вона не враховує низки обставин і змін у житті ВПО. Зокрема, переселенець може зареєструватись удруге після того, як одного разу покинув територію області в пошуках кращого життя в інших краях, і таке інше. Як виникли ці списки і чому?

В Україні сьогодні прагнуть навести порядок у наданні матеріальної допомоги тим жителям, яких через бойові дії на Донбасі відносять до категорії внутрішньо переміщених осіб. Крім того, виникає ряд серйозних проблем стосовно виплати пенсій жителям тимчасово окупованих територій. На ці потреби уряд виділяє величезні кошти, що в умовах зниження економічного потенціалу країни є великим навантаженням на державний бюджет. Отже, останнім часом тисячам пенсіонерів, що мають статус ВПО, були призупинені виплати пенсій та соціальні виплати. До з’ясування.

Згідно з чинним законодавством, на підконтрольній території людина може бути відсутньою лише 59 днів, а вже на 60-й їй призупиняють виплату пенсій. Поки що соціальні служби користуються списками прикордонників, які фіксують переміщення через лінію розмежування, але вже завтра пенсія буде блокуватися в електронному варіанті. Зараз над цим працюють. Отже, сьогодні виплата пенсії не блокується, а тимчасово призупиняється, допоки працівники соціальних служб не з’ясують ситуацію. Спочатку вони шукають людей за вказаними у документах адресами, потім розглядають виявлені факти на спеціальній комісії, яка і приймає рішення: знімати з людини статус переселенця чи ні. До речі, відновлення довідки ВПО можливе лише через півроку.

За списками, які прикордонники передали департаменту соціального захисту населення минулого місяця, виплати призупинено десь 60 тис. переселенців. В основному йдеться про пенсіонерів. Крім того, у ВПО виникають певні проблеми і через нові відносини з Ощадбанком, а точніше сказати, через ідентифікацію переселенців, яку проводить банк. Серед цієї категорії клієнтів існує три групи. Першу складають ті, кому виписані електронні посвідчення, однак досі не вручені, друга група отримує пенсії на карточку старого зразка і повинна проходити ідентифікацію кожні три місяці, і третя — це ті, що мають електронне пенсійне посвідчення і повинні проходити ідентифікацію кожні півроку. У перспективі, ймовірно, Ощадбанк контролюватиме виплату пенсій ВПО, але для цього йому насамперед треба створити надійну систему ідентифікації людини з електронною карткою. Поки що її немає.

На жаль, наше законодавство не було розраховане на ситуацію, що склалась у районі проведення антитерористичної операції, і досі містить низку прогалин з забезпечення прав громадян, які постраждали від воєнної агресії з боку Російської Федерації. Щоб запобігти численним позовам до Європейського суду з прав людини проти держави Україна, враховуючи досвід інших країн та норми міжнародного і національного права, міжнародні організації пропонують розглянути можливість внесення змін до діючого законодавства України та затвердити механізм виплат пенсій громадянам, які проживають на непідконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей.

Зокрема, Норвезька рада у справах біженців вважає, що громадяни мають право отримати законно зароблені пенсійні виплати в територіальних управліннях Пенсійного фонду на підконтрольній території України без необхідності реєстрації як внутрішньо переміщені особи. Пенсіонерів, які проживають на непідконтрольній уряду України території, умовно слід поділяти на дві категорії: мобільні та немобільні. Перша категорія — мобільні громадяни — можуть самостійно виїхати на підконтрольну уряду України територію та стати на облік в територіальному управлінні ПФУ за місцем звернення. Друга категорія — це особи з інвалідністю, особи похилого віку. Для забезпечення пенсійних виплат таким категоріям громадян необхідно опрацювати можливість залучення міжнародних організацій, які здійснюють свою діяльність на непідконтрольній уряду України території. В цьому випадку довірена особа з числа представників міжнародних організацій, що здійснюють роботу на відповідній непідконтрольній території, за зверненням особи засвідчує неможливість людини виїхати на підконтрольну територію самостійно. В разі необхідності функції довіреної особи може виконати представник міжнародної організації. Крім того, для оформлення довіреності або ідентифікації особи варто використовувати сучасні технології, зокрема «скайп».

У міжнародних організацій є багато різних рекомендацій, і головне сьогодні, щоб до них прислухались.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.