Інцидент із підривом машини Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ 23 квітня на території, контрольованій бойовиками «ЛНР», біля селища Пришиб на Луганщині, внаслідок якого загинув парамедик — громадянин США — і ще двоє представників місії дістали поранення, загострив увагу світової громадськості до того, що відбувається на сході України. Пролунала низка заяв. Президент України Петро Порошенко в телефонній розмові з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном знову порушив питання про розміщення на Донбасі миротворчого контингенту ООН. А США закликали Росію вплинути на бойовиків «ЛНР»/«ДНР», щоб було зроблено крок на шляху до миру на сході України. Своєю чергою очільник МЗС РФ Сергій Лавров пообіцяв, що Москва вплине на бойовиків «ДНР» і «ЛНР» для встановлення безпеки на Донбасі, чого так вимагають США і ЄС.

Підрив автомобіля ОБСЄ не був випадковим. Це спланована акція. «Місія ОБСЄ має чітко визначені зони базування, затверджені шляхи. Тут нічого випадкового не може бути. Усі, хто керує наглядовою місією, люди дуже добре підготовлені й у них немає проблем з попередженням, інформуванням про пересування, про виїзд на позиції тощо», — заявив у телеефірі екс-представник України в ТКГ Роман Безсмертний.

За даними групи «ІС», відразу після інциденту російські куратори в «МДБ ЛНР» дали завдання місцевим «функціонерам» бойовиків в «адміністрації глави ЛНР» і «міноборони ЛНР» щодо оперативного вкидання в інформаційний простір тез про причетність ЗСУ до підриву представників ОБСЄ.

Екстрено було задіяно російських журналістів-пропагандистів, котрі працюють в «ЛНР». Завдання робочої групи — екстрене продукування контенту для ЗМІ з обвинуваченням у підриві представників СММ ОБСЄ «української ДРГ», яка нібито встановила вибухове обладнання біля населеного пункту Пришиб, де й стався підрив.

Як зазначає координатор групи «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук, підрив стався біля населеного пункту, розташованого навпроти Трьохізбенки, яка перебуває під контролем ЗСУ. Це традиційно гаряча ділянка, котра характеризується тим, що вже третій рік у період з весни до кінця осені тут, уздовж річки Сіверський Донець, активно діють ДРГ російсько-терористичних військ. Зокрема, групи спецназу ГРУ ГШ ЗС РФ, які «працюють» на ротаційних засадах, і ДРГ із місцевих бойовиків та російських найманців. Характерною рисою «роботи» ДРГ окупантів є суцільне мінування місцевості у своїх тактичних тилах і в тактичному тилу ЗСУ, а також нехтування складанням карт і схем мінних полів.

На думку Тимчука, знайти винних допомогло б вивчення місцевості щодо наявності інших аналогічних вибухових пристроїв (їх маркування). Але окупанти не зацікавлені в об’єктивному розслідуванні. У тому, що відбулося, вони продовжують звинувачувати українську сторону. А для пропагандистської переконливості планують зняти чергове постановочне «кіно». Українські військові отримали оперативну інформацію із планування супротивником постановки бойового зіткнення на околицях села Новогригорівка за участю нібито «української ДРГ» з наступним відходом «групи» на територію, підконтрольну ЗСУ. «Таке інсценування подій пов’язане з підривом 23 квітня автомобіля СММ ОБСЄ і спробами ворога перекласти провину за загибель і поранення міжнародних спостерігачів на Збройні Сили України», — повідомляє прес-центр штабу АТО.

Ольга ВІТЕР.