Шановні співвітчизники!


Сьогодні, 26 квітня, ми вшановуємо героїв-ліквідаторів та жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Минув уже 31 рік із трагічного дня наймасштабнішої екологічної і техногенної катастрофи ХХ століття — аварії на Чорнобильській атомній електростанції.


Тисячі наших співвітчизників назавжди залишили свої домівки у тридцятикілометровій зоні відселення навколо ЧАЕС, сотні родин втратили когось через підступну променеву хворобу, тисячі героїв, які брали участь у ліквідації наслідків цієї аварії, отримали хронічні захворювання.


Старовинне українське містечко Чорнобиль, звитяжна історія якого бере початок ще у дванадцятому столітті, стало синонімом слова «катастрофа», відомим на весь світ.


Разом із тим трагедія на ЧАЕС закарбувалася в українській історії безпрецедентно величним подвигом ліквідаторів, усіх тих, хто, не вагаючись, ризикуючи здоров’ям і життям, став до боротьби з радіаційним лихом.


Дорогі співвітчизники! Закликаю вас завжди пам’ятати цих героїв, їхню стійкість, мужність і самопожертву. Вічна пам’ять і cлава героям, які ціною свого життя захистили і врятували мільйони людей.


Дорогі ліквідатори! Від імені Верховної Ради України висловлюю вам щиру вдячність за ваш подвиг!


Українська держава завдяки вам переборола страшну техногенну катастрофу. Ви врятували від розповсюдження смертоносного радіоактивного зараження і Україну, і сусідні європейські країни. Український народ перед вами в неоціненному боргу. Український парламент і надалі робитиме все необхідне для захисту статусу чорнобильця, гідної соціальної підтримки та оздоровлення ліквідаторів.


У цей день з особливими почуттями зичу вам міцного здоров’я, благополуччя та довгих років життя!


Андрій ПАРУБІЙ.