У понеділок прем'єр-міністр Японії Шіндзо Абе та президент США Дональд Трамп у 30-хвилинній телефонній розмові обговорили ситуацію навколо Північної Кореї. "Ми повністю зійшлися на тому, що будемо продовжувати наполегливо вимагати стриманості від Північної Кореї, яка все ще не припиняє небезпечних провокативних дій", -- поділився Абе в ефірі телеканала NHK. Він додав, що в розмові з Трампом високо оцінив позицію США у намаганні знайти мирний вихід із ситуації, хоча, як відомо, не виключається і військова відповідь. "Ядерна й ракетна програми Північної Кореї -- надзвичайно серйозна загроза і для міжнародного співтовариства, і для безпеки нашої країни, -- заявив Абе.

 

Розповів він і про те, що, починаючи з неділі, в західній частині Тихого океану відбуваються спільні навчання за участі американського авіаносця Carl Vinson та сил самооборони Японії. Американські військові повідомили, що авіаносець і супроводжуючі його кораблі пробудуть неподалік Корейського півострова ще близько місяця.

 

Як передало агентство "Сіньхуа", розмова стосовно ситуації на Корейському півострові відбулася між головою КНР Сі Цзіньпіном і президентом США Дональдом Трампом. За словами лідера Китаю, сторони досягли "важливого взаєморозуміння". Китайська сторона рішуче виступає проти порушення резолюцій Ради Безпеки ООН і сподівається, що й інші сторони проявлять стриманість і не допустять дій, які призведуть до ескалації напруженості. "Ми маємо намір разом із відповідними сторонами, зокрема США, докласти всіх зусиль заради миру на Корейському півострові, у Північно-Східній Азії і в усьому світі", -- заявив голова КНР.

 

25 квітня до Токіо прибув спеціальний представник китайського уряду по КНДР У Давей, який матиме переговори щодо ситуації на Корейському півострові з директором департаменту Азії та Океанії МЗС Японії Кенджі Канасугі. У Давей пробуде в Японії до 28 квітня, зустрінеться з іншими високими представниками країни.

 

Того самого дня ситуацію на Корейському півострові обговорювали також спеціальні представники Південної Кореї -- Кім Хон Гюн та США -- Дзожеф Юн. Заявлено, що відбудеться чергова зустріч трьох сторін у рамках обміну думками та координації дій.

 

Порядок денний переговорів високих представників своїх країн щодо приборкання ядерних та ракетних амбіцій Північної Кореї не озвучується, однак зрозуміло, що головним буде пошук виходу із ситуації, яку створив своїми випробуваннями Пхеньян.

 

Натомість Північна Корея повторила свою погрозу відповісти руйнівним ударом на "будь-які провокації" з боку США. Державна газета надрукувала коментар, в якому наголосила, що КНДР ніколи на піддасться зростаючому військовому тиску США. 25 квітня Пхеньян відзначив 85-ту річницю утворення своїх збройних сил, і саме на цей день міг призначити якусь нову провокацію. Військові експерти оцінювали як високу вірогідність запуску ракети чи проведення нового ядерного випробування.

 

США не виключає варіант завдання удару у відповідь, якщо Північна Корея не відступить від агресивної політики, заявила в ефірі телеканала Today представник США в ООН Ніккі Хейлі. "Безпосередньо зараз ми говоримо (адресуючи ці слова лідеру КНДР. -- Ред.): не проводити випробування, не використовувати ядерну зброю, не пробувати і більше нічого не робити", -- сказала вона, додавши, що сподівається -- цей посил зрозумів лідер КНДР. "Ми нічого не робитимемо, якщо нам не дадуть привід, -- уточнила Хейлі. -- Наша мета -- не починати бій".

 

У п'ятницю США скликає спеціальне засідання Ради Безпеки ООН, на яке запрошує міністрів закордонних справ країн-членів Радбезу. На ньому буде обговорено загрози з боку КНДР та можливі відповіді на них.

 

А поки що уряд Японії заявив, що приступив до вивчення особливих заходів, необхідних для захисту японських громадян. Зокрема японців, які вирушають до Південної Кореї, попереджають про небезпечність перебування на Корейському півострові, оскільки найближчими днями ситуація може ще більше загостритися.

 

Ніна БАЛИКОВА.

 

Токіо.

 

Голос України