Весна в Україні — період тривалих свят, які завжди пов’язані з додатковими витратами (на традиційне застілля, «культурний» відпочинок вдома й поза ним, поїздки до родичів або на дачу). Тож підприємці намагаються по повній скористатися нагодою підзаробити.

 

Ціни на м’ясо на столичних ринках стрімко пішли вгору. «Власне, це відбулося раніше, за тиждень до Великодніх свят, — ділиться своїми спостереженнями киянка Світлана Петрівна. — Якщо до того свинина для відбивної (на кісточці) на нашому ринку в Солом’янському районі коштувала 83 гривні за кілограм, то перед Великоднем — майже сто. І за цим недешевим продуктом вишиковувалися черги!»


Свята минули, а ціни залишились незмінні. Покупці припускають, що з настанням «сезону шашликів» м’ясо додатково здорожчає на кілька гривень.


Дивують своєю дешевизною хіба що дари курників: яйця перед Великоднем дещо здорожчали, проте в супермаркетах десяток можна було знайти за цілком доступною ціною — 12—13 гривень. Водночас зріс у ціні знаменитий «борщовий набір», передусім картопля. На ринку, де купує харчі Світлана Петрівна, велику апетитну бульбу нині пропонують по 10 гривень за кілограм, середню й непоказну — по 8.


Утім, овочі дорожчали і в березні: за даними Головного управління статистики в м. Києві порівняно з лютим вони додали майже два відсотки, а з початку року — майже 18.


Загалом на споживчому ринку столиці в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,8 відсотка. Найбільше подорожчали сир твердий і м’який — на 4,2, цукор — на 3,9 та хліб — на 3,7 відсотка, фрукти — на 3,1, молоко — на 2,9, м’ясо та м’ясопродукти — на 2, згадані раніше овочі — на 1,9 відсотка. Водночас знизилися ціни на яйця — на 4,7, соняшникову олію та масло — на 1,4 відсотка. Останнє з початку року здорожчало на 6,6 відсотка, тож березневого переписування цінників покупці майже не відчули. Зате добре відчули, як додав у ціні «продукт номер один»: хліба кияни почали купувати менше, адже з початку року на ньому «накрутили» додатково 13,2 відсотка.


«Шкідливі звички» теж влітають у копієчку: в березні порівняно з лютим ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли відповідно на 0,4 та 2,7 відсотка. У сфері «культурного» відпочинку ціни піднялися на 0,9 відсотка — передусім через подорожчання туристичних послуг на 8,9.


Звичку часто змінювати гардероб теж можна вважати шкідливою, бо вона згубна для гаманця. Одяг і взуття в березні порівняно з лютим у Києві здорожчали майже на третину (за даними ГУ статистики, на 28,8 відсотка).


Але найбільше потерпають споживачі від зависоких комунальних тарифів. Після виснажливого опалювального сезону вони не мали часу перепочити:  вже з 1 березня здорожчала електроенергія — на 28,1 відсотка.

Що почім на ринках Києва  (у грн. за кг)

Картопля — 8—10;
морква — 11—14
цибуля — 9—11;
буряк — 6—9;
яблука — 14—20;
банани — 37—41.