Починаючи із середини травня на наших ринках з’явиться перший мед. А заразом — і спекулянти, котрі продаватимуть фальсифікат, видаючи його за продукт бджільництва.

 

Як не помилитися, купуючи мед? У соціальних мережах можна знайти неймовірну кількість порад з цього приводу. Проте ми спробуємо дати кілька, на нашу думку, найбільш дієвих і правильних.


Отже, як можна визначити якість меду?


За кольором. Кожен сорт меду має своє забарвлення, властиве тільки йому. Квітковий мед — світло-жовтого кольору, липовий — бурштинового, акацієвий — світлий, гречаний має різні відтінки коричневого. Чистий, без домішок мед зазвичай прозорий, хоч би якого  кольору він був.


За ароматом. Справжній мед відрізняється густим ароматом. Мед з домішками цукру такого не має, а його смак близький до смаку підсолодженої води.


За в’язкістю. Візьміть мед на пробу, опустивши в посудину тонку паличку. Вийміть її і переверніть. Справжній мед не стікатиме, а тягтиметься довгою безперервною ниткою, утворюючи в посудині «гірку», яка потім повільно розійдеться. Фальсифікований мед нагадує клей: рясно стікатиме і капатиме з палички вниз, утворюючи бризки. Мед може бути справжній, але незрілий, тоді він теж стікатиме.


Мед легко розтирається між пальцями і вбирається в шкіру, чого не скажеш про підробку. У фальсифікованого меду структура груба, при розтиранні на пальцях залишаються дрібні грудочки.


Пам’ятайте: свіжовикачаний мед нагадує густий сироп. Але якщо ви прийшли на ринок восени чи взимку, він має бути кристалізований. Якщо мед не кристалізувався, то це підробка або перед продажем його підігріли і розплавили...


Є кілька прийомів вибору меду, які ви можете застосувати тільки вдома.


На низькосортний папір, наприклад, туалетний, який добре вбирає вологу, капніть трохи меду. Якщо він розтечеться, утворюючи вологі плями, чи навіть просочиться крізь папір — це фальсифікат.


Опустіть в мед шматочок хліба, а через 8—10 хвилин витягніть його. У якісному меді хліб затвердіє. Якщо він розм’як чи зовсім розповзся, то перед вами не що інше, як цукровий сироп.


Іноді для досягнення густоти в сироп чи недозрілий мед можуть додати борошно, крохмаль, крохмальну чи бурякову патоку і навіть крейду. Щоб виявити наявність цих речовин у меді, досить розчинити його у воді (1:2). Розчин фальсифікованого меду буде каламутний, а через деякий час на дні склянки з’явиться осад.


Як дізнатися, чи мед розбавили крохмалем? Покладіть у склянку трохи меду, залийте окропом, розмішайте і остудіть. Після цього капніть туди трохи йоду. Якщо суміш посиніє, то в ній є крохмаль.


А як щодо інших домішок? Візьміть розпечений кінчик ножа й опустіть у мед. Якщо на ньому повисне клейка чужорідна маса — перед вами підробка. Якщо залишиться чистим — мед натуральний.


І все-таки найдієвіший спосіб не помилитися, вибираючи мед, — це мати знайомого пасічника і завжди купувати мед тільки в нього.