У парламенті відбувся конституційно-регламентний диспут «Коаліція та опозиція чи більшість та меншість». Захід організовано Асоціацією випускників Програми стажування у Верховній Раді України та інших органах влади — ГО «Ліга інтернів» спільно з Програмою USAІD «РАДА», що виконується Фондом Східна Європа.


У дебатах взяли участь чотири команди інтернів Програми стажування в апараті парламенту в 2017 році, до складу кожної з яких увійшли капітан, промовець, а також тренер. Очільниками інтернівських команд виступили народні депутати попередніх скликань Борис Беспалий, Володимир Крижанівський, Еліна Шишкіна, Володимир Стретович.

 

Володимир Крижанівський, народний депутат України 1-го скликання та Еліна Шишкіна, народний депутат України 6-го скликання спілкуються з інтернами.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Учасники диспуту, зокрема, обговорили такі питання: коаліція та опозиція чи більшість і меншість потрібні сьогодні для ефективної роботи парламенту та як треба регламентувати ці два різновиди політичної структурованості Верховної Ради в умовах українських реалій?


«Нинішній диспут — це дуже цікаве явище, адже ви дискутуватимете про одну з ключових тем парламентської реформи — врегулювання статусу більшості і меншості, коаліції і опозиції. Важливо, що ця дискусія відбувається в стінах Верховної Ради, де досвідом розуміння політичного і законодавчого процесу з вами діляться народні депутати попередніх скликань», — зазначив директор Програми USAІD «Рада» Ігор Когут.


Також він ознайомив інтернів з трьома основними завданнями програми. Перше, за його словами, це покращення комунікації народних депутатів з виборцями (робота в округах, звітність, залучення ЗМІ і громадянського суспільства, співпраця з місцевим самоврядуванням, його розвиток тощо). Друге — це просвітницька діяльність.


«Для нас важливо, щоб громадяни краще розуміли і знали права і обов’язки, повноваження народних депутатів, а також свої права у стосунках з парламентаріями», — сказав Ігор Когут.


Третє завдання, зауважив він, це посилення контрольної функції парламенту. Народний депутат декількох скликань Володимир Стретович вважає, що цей захід є своєрідною школою молодого бійця. «Не всі підуть в політику, хтось обере інший шлях, але досвід, набутий в цих стінах, буде вам корисний у подальшому житті. Головний багаж кожного з вас в новітній Україні — це сумління і знання. Це той скарб, котрий ніколи не псується», — зазначив Володимир Стретович.