«Які новації очікують лікарів і пацієнтів після впровадження міжнародних протоколів лікування?»


Людмила ГЛУЩЕНКО.


Запорізька область.


Заступник міністра з питань охорони здоров’я Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ:

 


— Міністерство юстиції зареєструвало наказ Міністерства охорони здоров’я, який дає можливість українським лікарям використовувати передові методики надання медичних послуг з 28 квітня. Дотепер у них такого права не було і лікар був змушений виконувати українські протоколи, які дуже часто містили і корупційну складову, і недосконалості пострадянської медицини.


Також це рішення дасть змогу розпочати зміну системи охорони здоров’я під потреби пацієнта, який зможе отримувати якісну допомогу за найкращими міжнародними стандартам. Крім того, воно стимулюватиме іноземних виробників лікарських засобів реєструвати в Україні медпрепарати. Тому цей наказ опосередковано розширить спектр медикаментів.


Новітні протоколи, зокрема, стосуються профілактики і вакцинації. Лікар установи матиме право використовувати імунізацію проти грипу.


А ще ці документи передбачають невідкладне виконання комп’ютерної томографії пацієнту з підозрою на порушення мозкового кровообігу. Якщо комп’ютерного томографа немає в тому чи іншому регіоні, відповідно до наказу обласну державну адміністрацію області або міністерство мають сповістити про неможливість виконання протоколу.


Уряд зареєстрував у парламенті пакет законопроектів, який передбачає новий механізм фінансування медицини. Позитивне голосування за нього дасть змогу значно ефективніше впроваджувати міжнародні протоколи по всій країні.
 

Сергій МЕЛЬНИК.