Опівночі 25 квітня ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» припинило постачання електроенергії на тимчасово непідконтрольну українській владі територію Луганської області. Головна причина відключення — велика заборгованість за послуги електропостачання у розмірі 6 млрд. грн. Уже через годину після цього ОРЛО (сепаратисти) у відповідь знеструмило населені пункти на підконтрольній Україні території. Без електропостачання залишились 1680 абонентів Новоайдарського району — Трьохізбенки, Кряківки, Оріхово-Донецького та інших населених пунктів.

 

Луганська ТЕС. Вироблена тут електроенергія донедавна постачалася на підконтрольну та непідконтрольну території області.

Фото Валерія ШМАКОВА (УНІАН з архіву).

Як повідомляють сепаратистські сайти, ОРЛО до відключення було готове, тож протягом години після зупинки перетоків «республіка» перейшла на «свої внутрішні ресурси». Як пишуть російські ЗМІ з посиланням на повноважного представника РФ у  Контактній групі з урегулювання ситуації на сході України Бориса Гризлова, уряд РФ вирішив забезпечити не підконтрольну українській владі територію області безперебійними поставками електроенергії в «рамках гуманітарної підтримки».


Коментуючи ситуацію, перший заступник керівника Луганської обласної ВЦА Роман Власенко зауважив, що обласна влада зробила все для того, щоб знеструмлені населені пункти української території отримали енергопостачання. Вже до кінця дня 25 квітня села отримали світло. Для цього частково використали можливості міжрайонних енергетичних систем: через високовольтну лінію пустили невисокий вольт. Крім того, не допустили відключення Попаснянського водоканалу. На час відключення на допомогу населенню також прийшли рятувальники ГУ ДСНС в Луганській області, встановивши потужні генератори. Отже, сьогодні ситуація поки що не критична. Що буде далі?


— Є надія, що ситуація не загострюватиметься, — каже Роман Власенко. — Стає очевидним, що для ОРЛО дуже важливо, щоб Луганська ТЕС справно працювала, тому «накривати» її не будуть. Щодо цього можна бути відносно спокійними. Крім того, сама ситуація може позитивно вплинути на роботу ЛЕО, оскільки підприємство тимчасово припинить виконання своїх зобов’язань по перетоках на окуповану територію.


Роман Власенко вважає, що з економічної точки зору та з позиції енергобезпеки відключення слід було б зробити вже давно. З того часу, коли НЕК «Укренерго» почала «вимивати» з Луганського енергетичного об’єднання свої кошти за борги, які переважно наробила «ЛНР». Усім було зрозуміло, що окупована територія не платитиме за спожиту електроенергію, однак жодних радикальних дій не вживалось. З другого боку, у ЛЕО був певний обов’язок перед українськими підприємствами, що працювали на території ОРЛО, але всі податки сплачували Україні. Залишити їх без електропостачання було нелогічно. Сьогодні ці підприємства стоять через так звану націоналізацію. Підстав та надій, що кошти за споживання електроенергії, так само, як і заборгованість, будуть сплачені, немає.


Сьогодні всі магістральні лінії електропередач узято під посилений контроль ЗСУ та ГУ Нацполіції в Луганській області. Під особливою увагою — Луганська ТЕС. На випадок загострення ситуації відпрацьовано резервні можливості забезпечення області електропостачанням.

Луганська область.