26 квітня, день аварії на ЧАЕС, є скорботною датою не лише для українців і білорусів, а й для усього світу. На цьому вчора наголосив Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час спільного вшанування пам’яті Героїв Чорнобиля із Президентом України Петром Порошенком. Він нагадав, що Київ і Мінськ співпрацюють у низці проектів з ліквідації наслідків катастрофи. О. Лукашенко зазначив, що Україна планує створити радіаційно-екологічний біосферний заповідник у Чорнобильській зоні відчуження, і його країна готова поділитися своїм досвідом у цьому питанні — адже у Білорусі вже давно існує Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник, інформує прес-служба глави нашої держави.

 

На знімку: президенти відвідали меморіал пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

 

Петро Порошенко у рамках заходів з нагоди річниці аварії на ЧАЕС подякував міжнародним партнерам, завдяки підтримці яких новий безпечний конфайнмент уже накрив старий саркофаг. Він нагадав, що 30 листопада 2016 року було урочисто завершено перший етап — процес насування арки в штатне положення над 4-м енергоблоком ЧАЕС. А в листопаді 2017 року плановано введення цього конфайнменту в експлуатацію.


«Це дасть можливість безпечно проводити роботи всередині», — цитує главу нашої держави його прес-служба. Він відзначив, що під час проведення робіт жоден працівник не отримав небезпечної дози радіації, і наголосив, що введення в експлуатацію конфайнменту гарантує як мінімум 100 років безпечного використання: «Захищатиме нас, наших дітей, онуків та правнуків».


Український лідер також подякував Президенту Білорусі за зусилля на міжнародних полях, зокрема ООН, спрямовані на вирішення питання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.


Окрім того, О. Лукашенко запевнив у готовності Білорусі робити все можливе для досягнення миру: «Українська земля для мене не чужа — тут зарите, між Києвом і Черніговом, коріння і моїх предків... Ми будемо слідувати курсу дружби, взаємної співпраці. Ми завжди будемо жити як добрі сусіди».