Новини з Корейського півострова продовжують тримати світ у напрузі. Пхеньян повідомив, що на день 85-річчя утворення Корейської народної армії в країні проведено найбільші за всю історію артилерійські навчання, у яких було задіяно сухопутні, морські та повітряні сили.

 

Офіційне агентство КНДР (ЦТАК), на яке посилається японський телеканал NHK, розповідає, як під час навчань одночасно гатили понад 300 великокаліберних артилерійських установок, установлених уздовж берегової лінії. Підводні човни випускали торпеди, а літаки атакували з повітря. Присутній на навчаннях Кім Чен Ин заявив, що збройні сили КНДР продемонстрували міць, яка дасть змогу країні безжалісно покарати ворога.

 

Невипадково під час цієї демонстрації наголос робився на морських навчаннях: ударна авіаносна група США на чолі з Carl Vinson у цей час проводить навчання з японськими та південнокорейськими збройними силами. До Корейського півострова корабель підійде наприкінці тижня і стане на варту ще на місяць. Тим часом сюди вже підійшов атомний підводний човен ВМС США "Мічиган" з "Томагавками" на борту.

 

Керівник департаменту Азії та Океанії МЗС Японії Кенджі Канасугі, який цими днями веде переговори з офіційними представниками Південної Кореї та США, заявив: три країни єдині в тому, що будь-які провокації з боку Північної Кореї неприпустимі, незалежно від їх масштабів.

 

Уряд Японії продовжує залишатися у стані підвищеної бойової готовності, очікуючи від Північної Кореї нових провокативних дій, заявив генсек уряду Йошіхіде Суга. Аналогічні застереження висловлюють і представники уряду Південної Кореї, які виступають за те, щоб систему протиракетної оборони THAAD невідкладно було встановлено на відведеній території Південної Кореї. Міністерство оборони країни повідомило 26 квітня, що складові частини системи комплексів протиракетної оборони (ПРО) THAAD уже направлено на місце дислокації. Повністю систему ПРО повинні встановити до кінця нинішнього року.

 

24 квітня президент США Дональд Трамп заявив, що Рада Безпеки ООН має бути готова запровадити нові санкції стосовно Північної Кореї.

 

Обговорення на рівні міністрів закордонних справ країн--членів Радбезу відбудеться у п'ятницю, однак з боку країн, що входять до Радбезу, уже лунають заклики стосовно демонстрації єдиної позиції щодо КНДР. Постійні представники Франції, Великої Британії, Швеції, інших країн висловлюються за єдність позицій, за підвищення рівня санкцій. За дотримання санкцій Радбезу виступає і КНР.

 

Одна тільки Росія у цій ситуації веде себе неоднозначно. Йошіхіде Суга зазначив, що прем'єр-міністр Шіндзо Японії Абе, який 27 квітня зустрічається у Москві з президентом Росії Путіним, має намір закликати Росію "грати конструктивну роль як держава, що є постійним членом Ради Безпеки ООН".

 

"Не можна заплющувати очі на те, що Росія підриває санкції проти КНДР", -- пише популярна японська газета Sankei. Вона повідомляє, що північнокорейський пором "Мангьонбон", якому заборонено заходити в японські порти, з травня починає здійснювати по шість рейсів на місяць до Владивостока. Він експортуватиме не тільки продукти, а й запчастини до різної техніки, можливо, й ракетної... Судно може перевозити до 200 пасажирів і 1500 тонн вантажу. Це сприятиме притоку до КНДР валюти, повідомляє Sankei. Раніше паром курсував між КНДР і Японією, і ще тоді через нього здійснювалися незаконні грошові операції, провозилася контрабанда, поширювалося шпигунство. Японія, вводячи санкції проти КНДР, заборонила входити в свої порти цьому плавзасобу. І що ж тепер? "Коли не можна в Японію, то її тоді замінить Росія?" -- запитує Sankei. І заявляє: "це безсоромні дії". В той час, коли міжнародне співтовариство посилює тиск на КНДР, яка продовжує ядерні та ракетні розробки, Росія йде врозріз з міжнародними зусиллями. І коли з'являються такі лазівки у санкційній мережі, пише газета, "в численних резолюціях Радбезу ООН не буде сенсу".

 

Ніна БАЛИКОВА.

 

Токіо.

 

Голос України