У Покровськобагачанській об’єднаній територіальній громаді, що в Хорольському районі на Полтавщині, приміщення колишньої аптеки переобладнують під поштове відділення та житло для лікаря. Це лише один із понад десятка проектів відновлення та модернізації соціальної інфраструктури у населених пунктах ОТГ, яка в серпні 2015 року об’єднала три колишні сільради -Покровськобагачанську, Тарасівську та Березняківську.

Частину з них тут реалізували минулого року. Зокрема, було капітально відремонтовано дах єрківського клубу та дитсадок «Берізка» у Покровській Багачці. В останньому полагодили покрівлю, встановили сучасні вікна та нову систему опалення, що працює на дровах і вугіллі. Водночас після встановлення двох трансформаторних підстанцій у Березняках і Єрківцях з’явилося вуличне освітлення. Для комунального підприємства «Господар» придбали трактор та інвентар. Все те, на думку керівника ОТГ Віти Решти, вдалося втілити в життя передовсім завдяки істотному поповненню скарбниці громади, зокрема й за рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури.

Цьогоріч, згідно з прогнозними показниками, надходження до бюджету об’єднаної громади збільшаться майже вдвічі й становитимуть понад 16 мільйонів гривень (із урахуванням медичної та освітньої субвенцій). Лише згадана державна «інфраструктурна» субвенція додасть до нього 2 млн. 100 тис. грн. Такі суми, звісно, відкривають іще більші можливості для маневру фінансовими ресурсами. Тож їх знову використають на ремонти важливих для сільської глибинки об’єктів, заміну вікон у клубах Тарасівки та Березняків, облаштування тротуару в Покровській Багачці тощо. У подальших планах — встановлення модульної котельні, в якій також використовуватимуть альтернативні природному газу джерела тепла, у Покровськобагачанській школі.

Зрештою, взялися громадою і за розв’язання задавненої проблеми відсутності кваліфікованих медичних працівників. Сьогодні на території громади є дві амбулаторії та три фельдшерсько-акушерські пункти, придбали й автомобіль для медиків. При цьому в довколишніх селах немає жодного «свого» лікаря — тому він один раз на тиждень приїжджає сюди з райцентру. Тож саме для того, щоб уже в найближчому майбутньому потреба в таких «гастролях» відпала, сьогодні тут облаштовують житло для медика з вищою профільною освітою. Ще одним стимулом для нього стане вагомий «доважок» до зарплати у вигляді щомісячної матеріальної допомоги з бюджету громади.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтавська область.