Прокуратура країни видала нові ордери на арешт 3224 осіб, підозрюваних у зв’язках з поміркованим ісламістським рухом Фетхулли Гюлена FETO, що його влада Анкари вважає організатором і натхненником невдалого державного перевороту 15 липня 2016 року, повідомили турецькі телевізійні канали CNN Turk і NTV.


До операції з їх затримання, яка почалася в середу, було залучено 8500 поліцейських. «Лов» гюленистів проходив у 72 провінціях Туреччини. До кінця дня міністр внутрішніх справ Сюлейман Сойлу відзвітував, що до слідчих ізоляторів відправлено 1009 підозрюваних. Як повідомила турецька газета Daіly Sabah, більшість заарештованих є співробітниками поліції.


Турецькі оглядачі відзначають, що нова хвиля масових арештів у країні прокотилася лише через 10 днів після референдуму про конституційну реформу, який відбувся 16 квітня і наділив президента додатковими владними повноваженнями. Щоправда, вони ще не затверджені парламентом країни, але влада поспішає провести «чистку» неблагонадійних у поліцейському й військовому середовищі, а також інтелігенції, яка виступала проти перетворення Туреччини з парламентської республіки на президентську. Політологи вважають, що за першою хвилею арештів триватиме подальше вилучення із суспільства осіб, не задоволених правлінням Реджепа Ердогана.


До речі, за інформацією Центрального банку Туреччини, за останній тиждень у країні відзначено різке зростання обміну турецьких лір на євро та долари. Люди всього за сім днів купили в обмінниках і банках майже 2 мільярди доларів. Незважаючи на те, що після січневого обвалу ліри вона за три місяці відвоювала втрачені фінансові позиції. І це — дуже тривожний сигнал для влади, яка радіє після референдуму. За даними Центробанку Туреччини, нині «під матрацами й у консервних банках» громадяни країни зберігають близько 157 мільярдів доларів, які вважають «твердішою валютою», ніж євро, а тим паче «рідна» ліра.