У середу президент Болгарії Румен Радев завершив проведення консультацій з лідерами п'яти політичних партій, які пройшли до парламенту. Він з'ясував їх бачення вирішення проблем, що стоять перед країною, і пріоритети в роботі майбутнього уряду.

 

У четвер згідно з Основним Законом країни глава держави вручив мандат на формування нового кабінету міністрів лідерові правоцентристської партії ГЄРБ Бойко Борисову, яка перемогла на дострокових парламентських виборах 26 березня з 32,64 відсотка голосів виборців. За місяць, що минув після голосування, він провів переговори про створення парламентської та урядової коаліції із третьою парламентською політичною силою -- "Об'єднаними патріотами" і домовився з усіх принципових питань роботи уряду та виконання передвиборних програм. Лідер п'ятої парламентської партії "Воля" варненський фармацевтичний магнат Веселин Марешкі також запевнив Бойко Борисова, що готовий надавати йому політичну підтримку на весь термін роботи парламенту й уряду.

 

Зараз болгарські журналісти намагаються вивідати в лідерів майбутньої урядової коаліції імена нових віце-прем'єрів і міністрів. Але Бойко Борисов закликав усіх набратися терпіння і заявив, що на початку наступного тижня представить структуру й нових міністрів. За його словами, всіх кандидатів, яким належить обійняти посади міністрів і їх заступників, буде підібрано так, щоб вони працювали злагоджено й однією командою. 4 травня Народні збори на пленарному засіданні мають затвердити Бойко Борисова на посаді прем'єра та усіх міністрів нового кабінету.

 

Роботи в них непочатий край, оскільки, на думку майбутнього прем'єра, службовий уряд спрацював на "задовільно" і залишив після себе безліч проблем. У суспільстві наростає напруження у зв'язку з різким підвищенням із квітня цін на природний газ, що спричинило зростання вартості опалення, електрики, гарячої води, деяких продуктів харчування. Новому міністрові оборони разом із парламентом потрібно буде ухвалити рішення стосовно купівлі восьми вживаних винищувачів для ВПС країни, на озброєнні яких перебувають літаки ще радянського виробництва, і Болгарія виявилася залежною від Росії в плані ремонту й сервісного обслуговування застарілої техніки. У болгарські ЗМІ потрапила інформація, що вибір припаде на Швецію, яка запропонувала найкращі умови продажу і подальшого обслуговування її винищувачів, що перебувають у робочому стані.

 

На уряд чекає посилена підготовка до головування Болгарії у Європейському Союзі, визначення і узгодження з усіма політичними силами країни кандидатури нового єврокомісара від Софії. Тож Бойко Борисов заявив, що роботи в майбутнього уряду буде багато.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України