Менш ніж за місяць в Україні стартує основна сесія ЗНО. Вона розпочнеться 23 травня тестуванням з української мови та літератури і завершиться 16 червня іспитом із хімії.


Цього року для участі в незалежному оцінюванні зареєструвався 240 881 абітурієнт. «Із них 192 778 осіб — випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2017-го. Минулого року було зареєстровано 267 172 особи, з яких 200 510 — випускники 2016-го», — підсумував під час учорашньої прес-конференції директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.


Найпопулярнішим предметом для тестування залишається «солов’їна» — на ЗНО з цієї дисципліни зареєструвалося 239 945 осіб, історію України складатимуть 182 219 абітурієнтів, математику — 113 113. Порівняно з минулим роком зросла кількість охочих написати ЗНО з біології та географії.


Дізнатися адресу пункту тестування абітурієнти зможуть на своїх інформаційних сторінках на сайті УЦОЯО, де 28 квітня будуть розміщені запрошення на зовнішнє оцінювання, або через мобільний додаток «Моє ЗНО».


Тим часом в Українському центрі оцінювання якості освіти попереджають про шахраїв, які через Інтернет, передусім — через соціальні мережі, пропонують за гроші «допомогти» успішно скласти ЗНО. Йдеться про можливість заздалегідь придбати готові відповіді до тестових завдань з різних предметів. З наближенням травневих іспитів кількість таких пропозицій значно зросла.


«У зв’язку з цим повідомляємо, що укладання тестів і друк сертифікаційних робіт здійснюються в умовах суворої конфіденційності. Належний рівень захисту інформації на всіх етапах підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання засвідчено атестатами відповідності Держспецзв’язку, — нагадують в УЦОЯО. — Тому наполегливо радимо не користуватися послугами шахраїв, адже ви неодмінно будете ошукані».


Для підготовки до тестування фахівці радять використовувати програми зовнішнього незалежного оцінювання, затверджені Міністерством освіти і науки України, а також цікавитися характеристиками сертифікаційних робіт, критеріями оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Усе це можна знайти на офіційних інтернет-ресурсах і зокрема на сайті центру.


Інформацію про шахрайські оголошення і пропозиції УЦОЯО має намір передати до правоохоронних органів для реагування.


Вл. інф.