Ситуація на бойовому сході нашої країни загострюється. Режим тиші, про який неодноразово домовлялися представники України, ОБСЄ й Росії в рамках Тристоронньої контактної групи, глушиться невпинними обстрілами з великокаліберного озброєння з боку російсько-окупаційних військ. Найгарячішими ділянками фронту залишаються приморський та донецький напрямки. Незважаючи на черговий виток ескалації, наші захисники не порушують Мінські угоди й лише в окремих випадках, коли виникає безпосередня загроза для їхнього життя й здоров’я, відкривають вогонь у відповідь, повідомляють у штабі АТО.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).

Учора на територію України вдерся черговий, уже 64-й, «путінський гумконвой» обсягом майже 400 тонн. Автомобільна колона МНС Росії з так званою «гуманітаркою» розділилася на дві частини: одна прибула на пункт пропуску «Донецьк», друга — на «Матвіїв Курган». Цей «караван» Кремля — ще один провісник активізації воєнних дій на Донбасі. У такий спосіб куратори НЗФ бойовиків постачають їм боєприпаси, ПММ, зброю тощо.


Одночасно із запуском активної мілітарі-фази по всій лінії фронту агресор не припиняє хвилю диверсійних актів на військових об’єктах усередині країни. Триває розслідування вибуху на найбільшому складі боєприпасів у районі Балаклії в Харківській області (атаку ворожого безпілотника на об’єкт слідчий експеримент не підтвердив), а тим часом учора в районі розташування складу пального тилу ЗСУ в місті Дубно Рівненської області з невідомого автомобіля викинули пакет, який вибухнув. Як повідомляє прес-служба МОУ, нині посилено охорону військового об’єкта.


А в Маріуполі поліцейські проводять операцію із затримання бойовиків «ДНР», вилучення зброї, набоїв і вибухівки. Про це інформує на своїй сторінці у Фейсбуці очільник Нацполіції Донецької області В’ячеслав Аброськін і просить мешканців міста із розумінням поставитися до цих заходів...


У вітчизняному військовому відомстві стверджують: якщо РФ наважиться на відкриту агресію, українська армія готова перейти на воєнний стан. Заступник міністра оборони Ігор Павловський під час ІІ Українського форуму з оборони та безпеки заявив журналістам, що за три роки неоголошеної війни Росії проти України «фактично вся» структура переведення армії на функціонування в режимі воєнного стану «повністю відпрацьована».