У Верховній Раді триває практикум з нормотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань охорони здоров’я. Захід проводить апарат парламенту разом з Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки Асоціації міст України (АМУ).


«Дуже приємно, що на конкурентних засадах ви вибороли це право. Ми забезпечили високий рівень фахової дискусії, де ви зможете обговорити питання побудови системи охорони здоров’я. Це надзвичайно важлива реформа.

Ця дискусія напередодні розгляду парламентом відповідного пакета законопроектів матиме практичне значення», — зазначив заступник керівника апарату Верховної Ради Олександр 
Мартиненко.


Він повідомив, що завдяки активній участі виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана напрацьовано пакет законодавчих актів, який дав змогу втілити в життя реформу децентралізації влади та місцевого самоврядування. Також представники Асоціації міст беруть активну участь у законодавчому забезпеченні  системи охорони здоров’я, адміністративних послуг, питань землі, житлово-комунального господарства.

 

Олександр Мартиненко, заступник керівника апарату Верховної Ради та Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 

За словами виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, з кожним практикумом дедалі більше надходить заявок для участі у ньому. Іноді навіть дев’ять осіб претендують на одне місце. Дуже приємно, що Голова Верховної Ради і апарат парламенту створюють такі можливості.


«Ми проводили практикуми з питань фінансів, адміністративних послуг, житлово-комунального господарства, освіти. На сьогодні пріоритетом є медична реформа. Дуже приємно, що ви, як спеціалісти в сфері охорони здоров’я, знайшли можливість відвідати парламент і попрацювати в інтенсивному режимі. Ваш досвід ми цінуємо», — сказав виконавчий директор АМУ та додав: результати практикуму втілюються в практичну діяльність Верховної Ради.


Олександр Слобожан повідомив, що днями відбулося засідання правління Асоціації міст, де розглядалися три законопроекти стосовно медичної реформи. «Сподіваюся, ви допоможете міським головам прийняти правильну позицію щодо цих проектів законів», — сказав він.


Головний консультант Головного юридичного управління апарату Верховної Ради Інна Бикова звернула увагу на особливості проходження законопроектів в апараті парламенту. Найбільше законопроектів, за її словами, подають народні депутати. Більш системними є проекти законів Кабінету Міністрів, адже їх спочатку опрацьовує профільне міністерство, далі вони проходять через Міністерство юстиції, потім їх ухвалює уряд і лише тоді надходять до парламенту.


«Останнім часом Кабмін подає до Верховної Ради комплексні законопроекти з питань охорони здоров’я і невелику кількість. В основному такі документи ініціюють народні обранці. Їх проекти законів є більш різнотематичні», — розповіла Інна Бикова.