На Луганщині розглядають перспективи впровадження стандартів прозорості у видобувному секторі області і в цьому напрямі — допомогу Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) та можливості облдержадміністрації. Зокрема, представники ГО «НОВА Енергія» Юрій Буц та Олена Агапова представили проект, що має забезпечити прозорість в управлінні природними ресурсами та оприлюднення державних доходів від видобувного сектору, насамперед для компаній нафтогазового, вугільного та залізорудного секторів. Вони зауважили, що цей проект уже впроваджено в 51 країні світу, і діє він досить ефективно.

 

Однак регіон має свої особливості: 96% загальних обсягів видобутку розміщено на тимчасово окупованій території. На підконтрольній Україні частині сьогодні діють лише ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Первомайськвугілля», ТОВ «КУБ-ГАЗ» і Філія газопромислового управління «Шебелинкагазвидобудування» ПАТ «Укргазвидобування». Більшість газових свердловин розташовані поблизу лінії розмежування, тому нині законсервовані.
Учасники круглого столу, присвяченого цьому питанню, були одностайними в тому, що нині слід використовувати всі можливості для впровадження нових стандартів.

Луганська область.