Лист кінорежисеру В. Меньшову


Раніше шановний Володимире Валентиновичу!


У соцмережах з’явилося повідомлення про те, що ви пожертвували мільйон рублів на користь самопроголошеної «ДНР». Я, як мешканець цієї псевдореспубліки, хочу висловити вам величезну «подяку». Колись я сумнівався, кого вважати винним за нескінченні обстріли Донецька й інших міст і селищ, за загибель мирних, ні в чому не винних людей, старих і малих. Доводилося все звалювати на керівництво Росії, яке постачає бойовикам-сепаратистам зброю, боєприпаси й спорядження. Тепер у вашій особі з’явився співвідповідач, я знатиму, що кожен п’ятий чи десятий випущений в український бік снаряд оплачено вашими грішми.


Ви, звісно, як і багато російських політиків і політологів, вважаєте, що тим самим сприяєте захисту росіян на Донбасі. Ми вельми вдячні! Але тільки хто вас просив нас захищати і від кого? Від «бандерівців», яких у Росії демонізують? Так вони ніколи при владі не стояли й росіян пригноблювати ніяк не могли. Адже до весни 2014 року вся влада в Україні була в руках російськомовних донбасівців: Президент був наш, Прем’єр-міністр — наш, Голова Верховної Ради — русак із Дніпра, половина міністрів були донбасівцями. Їм треба було бути особливо жорстокими, щоб пригноблювати земляків.


Щодо мови, то про це говорить такий факт: у Донецьку з понад ста шкіл тільки п’ять були українські, і ті працювали з недобором учнів, з безлічі газет лише одна виходила українською і мала тираж усього 2 тисячі примірників. І насильно українізувати населення ніхто не збирався. Якщо в Раді хтось і кричав про це, то чи мало горлопанів, он свого часу Жириновський погрожував омити чоботи російських солдатів в Індійському океані.

Однак через це ніхто війну затівати не почав!

 


І нарешті про референдум щодо виходу зі складу України, на який зазвичай посилаються сепаратисти. Це був не референдум, а суцільний лохотрон. Група бойовиків захопила владні установи й похапцем, доки люди не одумалися, провернула голосування. 


Ті, хто затівав війну на Донбасі, знали, повинні були знати, що перехід регіону до складу Росії в недалекому майбутньому — справа нереальна. Так, запитується, навіщо було починати криваву бійню, убивати й руйнувати?

Навіщо підживлювати сепаратистів, множити руйнування і жертви? На жаль, до тих, хто підкидає «дрова» в багаття цієї війни, потрапили й такі нібито шановні колись люди, як кінорежисер В. Меньшов. За їх допомоги і сприяння жителів Донбасу убиватимуть ще більше й старанніше.


Кирило ПОПОВ, мешканець Донецька.


Мал. автора.