Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства.


Під час обговорення цієї ініціативи на засіданні комітету зазначалося: кримінальну відповідальність має нести кожен, хто будь-як причетний до вчинення особою суїциду. Відтак, нормотворці пропонують викласти у новій редакції частину першу статті 120 «доведення до самогубства» Кримінального кодексу. Зміни планують провести так, щоб розширити перелік кримінально караних способів доведення до самогубства чи його спроби.


Комітет позитивно оцінив таку ідею. Зі слів народних депутатів стало зрозуміло, що вони поділяють позицію авторів законодавчої ініціативи. На думку членів комітету, прийняття цього проекту матиме позитивні наслідки та дасть змогу протидіяти, в тому числі, самогубствам підлітків. Ці випадки останнім часом показують тривожну динаміку зростання через спонукання молоді до вчинення суїциду через так звані групи смерті у соціальних мережах. Під час обговорення парламентарії висловили низку пропозицій та зауважень до законопроекту, зокрема, про необхідність встановлення кримінальної відповідальності за доведення не тільки до самогубства, а й до завдання собі каліцтв. Зрештою, народні обранці підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме встановленню належної нормативної регламентації кримінальної відповідальності за доведення до самогубства та уникненню колізій у кримінальному праві.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.