Ще один автомобіль для військових відремонтували на кафедрі експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету в Кропивницькому -- відновили ходові можливості бойового позашляховика УАЗ (на знімку) 34-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ї мотопіхотної бригади Збройних Сил України.

 

"Проблема, з якою до нас звернулися військові, полягала в тому, що на автомобілі вийшов із ладу двигун, -- розповів заступник завідувача кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ доцент Сергій Магопець. -- У нашій лабораторії спеціалісти кафедри повністю розібрали двигун, почистили його, відрегулювали, замінили деякі деталі, а також поставили новий головний вузол двигуна. Старий зазнав фізичних пошкоджень, у результаті чого двигун перестав працювати. Цей вузол довелося дуже довго шукати, оскільки залишилося не так багато деталей до машин, які випускалися серійно ще в 1970-х роках. Фактично, фахівці кафедри здійснили капітальний ремонт двигуна. Потім ми його зібрали наново і поставили на машину".

 

Основну частину робіт капітального ремонту двигуна виконав провідний інженер кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Віталій Горєв (на знімку праворуч).

 

Раніше колектив кафедри ЕРМ університету відновив та подарував 34-му мотопіхотному батальйону "Батьківщина" повнопривідну вантажівку УАЗ-3303, а згодом допоміг відремонтувати ще два авто: командирський позашляховик УАЗ-469 та фургон УАЗ-452. Відтоді співпраця між кафедрою експлуатації та ремонту машин ЦНТУ та військовими 34-го ОМпБ стала регулярною.

 

На кафедрі могли повернути машині "парадний" вигляд, проте роботи з капітального ремонту кузова і фарбування потребували б додаткового часу і ресурсів. Військовим же машина потрібна вже зараз, а не через місяць. Крім того, набагато важливіше, щоб машина надійно працювала, їздила справно і швидко, а який вона при цьому матиме вигляд -- то вже другорядне. Для наших друзів-військових потрібно, щоб машина, по-перше, була на ходу, по-друге, повернулася в розпорядження бойового підрозділу якомога швидше. Тому спеціалісти кафедри зробили акцент на відновленні основних вузлів та механізмів, а не зовнішнього вигляду.

 

Олександр ВИНОГРАДОВ.

Фото надано автором.

 

Кропивницький.

 

Голос України