Цього року виповнюється 100 літ від дня заснування Української академії мистецтва. Нині це Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури (НАОМА). Саме ця інституція з нагоди ювілею ініціювала в Києві виставку натюрморту «Багатослів’я мовчазних речей».

Голова Центральної Ради Михайло Грушевський з групою засновників та викладачів Української академії мистецтв. Стоять: Георгій Нарбут (автор ескізів перших українських гривень та поштових марок), Василь Кричевський (автор проекту Державного герба УНР), Михайло Бойчук. Сидять: Абрам Маневич (художник, якого цінував сам Альберт Ейнштейн), Олександр Мурашко, Федір Кричевський (перший ректор академії), Михайло Грушевський, Іван Стешенко (міністр освіти УНР), Микола Бурачек. Грудень 1917 року.

 

У цій назві зашифрована мета виставки — відобразити складний процес усвідомлення митцем навколишнього світу, наповненого промовистими образами. Натюрморт — це той жанр живопису, де зображено речі, які пов’язані між собою і вступають у діалог з глядачем. Мистецтво натюрморту вчить нас бачити, любити та розуміти світ, сприймати його вічну цінність.

На виставці представлено твори видатних українських майстрів натюрморту, що зберігаються в багатьох музеях світу та в фондах НАОМА, оскільки життя цих художників було нероздільно пов’язане з академією. Неабияку увагу відвідувачів привертає колекція з понад 100 художніх листівок-запрошень на прижиттєві та ювілейні виставки        М. Приймаченко, Т. Яблонської, Г. Нарбута,    О. Шовкуненка та інших знаних у світі майстрів. Деякі з цих листівок у 1960-х — 1980-х роках створені вручну й мають унікальний дизайн. До речі, їх передано на виставку з приватної колекції.

Експозиція триватиме до 11 травня в столичному Центрі української культури та мистецтва, що на Подолі (вул. Хорива, 19-В). Вхід безплатний.

Вл. інф.